Meteo – Vezi unde vin ninsorile! La ce ne aștepăm în următoarele 4 săptămâni

Weekendul ăsta vin ninsorile! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis vineri dimineață o informare privind apariția de precipitații moderate cantitativ, ninsori și intensificări ale vântului, valabilă în intervalul 18 noiembrie, ora 16.00 – 21 noiembrie, ora 18.00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, temporar, va ploua în cea mai mare parte a țării, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp, cu precădere în zonele deluroase și montane din vest și sud-vest.

În jumătatea de nord a Moldovei se vor semnale precipitații mixte, în noaptea de vineri spre sâmbătă (18/19 noiembrie), și predominant sub formă de ninsoare, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (19/20 noiembrie), unde local se va depune strat de zăpadă. Pe alocuri va fi polei.

La început în nordul Carpaților Orientali, apoi pe alocuri și în zona montană înaltă din rest vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă.

Meteorologii atenționează că, temporar, vântul va prezenta intensificări la munte, în special pe creste, unde rafalele vor depăși 80-90 km/h, mai ales în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, dar local și în zonele joase de relief, cu viteze în general de 45-55 km/h.

Tot vineri, ANM a publicat și estimările meteorologice pentru intervalul 21 noimbrie – 19 decembrie.

Pentru săptămâna 21-28 noiembrie, meteorologii estimează că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice intervalului, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice, estice și centrale.

Și în săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, însă, potrivit meteorologilor, regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali.

În săptămâna 5-12 decembrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile nord-vestice și la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 12-19 decembrie, meteorologii estimează că mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, fiind estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.

Administrația Națională de Meteorologie precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole