Laboratorul de agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie a emis joi o informare privind rezerva de umiditate din sol.
La data de 5 mai 2022, în cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute, ce se traduc prin secetă pedologică moderată, puternică și extremă, în Moldova și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, sudul, centrul și estul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului.
În Maramureș, local nordul, estul și sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, nord-estul și vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, sudul, izolat în sud-vestul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol se situează în limite satisfăcătoare, izolat apropiate de optim și optime.
În ceea ce privește culturile de porumb, conform analizei agrometeorologice, aprovizionarea cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor) prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei și a Munteniei, local în nord-estul și vestul Banatului, centrul și sudul Dobrogei.
Deficite de umiditate în sol se înregistrează local în nordul, centrul și estul Dobrogei, nordul și nord-vestul Banatului, nordul, nord-estul, izolat sudul Moldovei, nordul și nord-estul Munteniei, estul Transilvaniei, regiuni în care, potrivit meteorologilor, putem vorbi așadar de secetă pedologică moderată, puternică și extremă.