Meteo: Toată țara sub Cod galben de ploi și vijelii!

În zilele următoare, România va fi bătută de vânt puternic, ploi și vijelii. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri dimineață, două avertizări Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate, precum și o atenționare de vânt puternic ce vizează, treptat, întreaga țară, până duminică seara.

Astfel, o primă avertizare Cod galben de vreme rea este valabilă în intervalul 16 septembrie, ora 12:00 – 17 septembrie, ora 12:00. Potrivit meteorologilor, în Banat, Oltenia, local în Crișana, Transilvania, Muntenia, în sudul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte (vezi Harta) vor fi perioade cu averse puternice, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40-50 l/mp. De asemenea, manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în regiunile sud-estice.

meteo
Sursa: ANM

Începând cu sâmbătă, 17 septembrie, ora 12:00, până duminică, 18 septembrie, ora 20:00, este valabilă o a doua avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate ce vizează întreaga țară. Astfel, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40-60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.

Meteorologii menționează că, duminică, vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte.

Totodată, a fost emisă o atenționare meteo Cod galben de vânt puternic, valabilă în intervalul 18 septembrie, ora 02:00 – 18 septembrie, ora 20:00. Potrivit ANM, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile, iar în sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55-75 km/h, în timp ce pe creste rafalele vor depăși 80-100 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole