Meteo – Se topește România! Cât ține valul de caniculă

România se luptă cu un val cumplit de caniculă, anunță meteorologii, care au emis mai multe mesaje succesive cu avertizări Cod galben și Cod portocaliu valabile în următoarele zile pe întreg teritoriul.

Într-un prim mesaj, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben potrivit căreia duminică, 16 iulie, valul de căldură se va intensifica și va fi caniculă în vest, sud, sud-est și local în centru (vezi Harta 1). Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33°C și 37°C, iar minimele se vor încadra între 17°C și 25°C.

meteo
Harta 1 (Sursa: ANM)

Un al doilea mesaj al ANM aduce cu sine o avertizare meteo Cod galben de caniculă ce vizează ziua de luni, 17 iulie, când valul de căldură va continua să se intensifice și va fi caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș (vezi Harta 2). Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33°C și 37°C, iar cele minime se vor încadra între 17°C și 23°C.

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

Tot luni, 17 iulie, este în vigoare o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, ce vizează 21 de județe și municipiul București (vezi Harta 2). Potrivit ANM, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei valul de căldură va persista, iar canicula se va intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39°C, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 18°C și 24°C.

Meteorologii averizează că valul de căldură și disconfortul termic vor persista marți, 18 iulie, în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar miercuri și joi, 19 și 20 iulie, în cele din jumătatea sudică a teritoriului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole