28 octombrie 2021 - 20:53

METEO Săptămâna EXTREMELOR. Cum va fi vremea în următoarele 7 zile

Potrivit meteorologilor, săptămâna 15-22 februarie 2021 se va caracteriza prin oscilații mari de temperatură, trecând de la zile cu maxime negative la începutul săptămânii, la temperaturi maxime care vor atinge chiar și peste 10 grade Celsius în weekend. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi scăzute din punct de vedere cantitativ în majoritatea țării.

Luni, 15 februarie, vremea va fi mult mai rece decât în mod normal în această perioadă cu temperaturi minime care vor coborî, la nivelul întregii țări, spre valori de –5 până la –8 grade. În zonele montane va fi ger în toată regula, cu temperaturi de –12, –14 grade.

Marți, 16 februarie, ne așteaptă o vreme deosebit de rece mai ales în nordul Moldovei și zonele montane, unde se vor înregistra pe timpul nopții minime de până la –14, –16 grade. Precipitații slabe (fulguieli) vor fi apărea în Carpații Meridionali și nordul Carpaților Orientali.

Miercuri, 17 februarie, meteorologii avertizează că temperaturile vor fi scăzute pe timpul nopții, cu minime de -12, -14 grade în nordul Moldovei. În schimb, în Transilvania, Oltenia, Muntenia, Crișana maximele vor atinge 5-7 grade, iar în Banat vor fi temperaturi chiar de de 9–10 grade.

Joi, 18 februarie, vremea începe să se încălzească în toată țara. Vom avea parte de o ameliorare din punct de vedere al temperaturilor minime, care doar prin zonele montane mai coboară spre –5, –7 grade, în timp ce în mare parte din țară se vor opri la –1, –3 grade.

Vineri, 19 februarie, temperaturile scad din nou în Moldova și Maramureș, unde va fi o noapte geroasă. Pe timpul zilei, maxime se vor înregistra în sudul Crișanei, și Banat, unde vom avea temperaturi de 10 – 11 grade.

Sâmbătă, 20 februarie, meteorologii precizează că vremea se va încălzi din nou, cu maxime de 3 – 5 grade în cea mai mare parte a țării.

Duminică, 21 februarie, temperaturile nu vor crește peste 0 grade în zonele montane, Moldova sau nordul Dobrogei. În schimb, Oltenia, Banatul, Crișana, Maramureșul și Transilvania vor înregistra maxime de la 5 până la 8 grade.

Din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe întreg teritoriul agricol al țării.