Meteo – România, sub Cod roșu de caniculă! Temperaturi de 41°C!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță zile de foc în toată țara, cu temperaturi de vor atinge 41°C.

Pentru ziua de joi, 11 iulie, este în vigoare o avertizare meteo Cod galben de caniculă potrivit căreia  în cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș (vezi Harta 1), valul de căldură se va menține, temperaturile maxime vor fi de 33-37°C și va fi disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20°C, caracterizând o noapte tropicală.

Harta 1 (Sursa: ANM)

Tot joi, 11 iulie, este în vigoare și o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă. Potrivit meteorologilor, în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei și în vestul și sud-vestul Transilvaniei (vezi Harta 1), valul de căldură se va intensifica și se va extinde. Temperaturile maxime vor fi de 36-39°C, cu cele mai mari valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20°C, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

O altă avertizare meteo Cod galben a fost emisă pentru vineri, 12 iulie. Astfel, în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului (vezi Harta 2) valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 34-36°C, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Harta 2 (Sursa: ANM)

Tot vineri, 12 iulie, intră în vigoare o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă, potrivit căreia  în cea mai mare parte a țării (vezi Harta 2), valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile maxime vor fi între 36°C și 40°C, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20°C, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

De sâmbătă, începe iadul!

- Publicitate -

Pentru zile de sâmbătă și duminică, 13-14 iulie, meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu ce vizează Maramureșul, Transilvania, Dobrogea și zona Carpaților Orientali (vezi Harta 3), unde valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35-40°C, iar pe litoral de 32-35°C. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20°C, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Harta 3 (Sursa: ANM)

Tot pentru același interval a fost emisă și o avertizare Cod roșu de caniculă, potrivit căreia,  în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova (vezi Harta 3), valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37°C și 41°C. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20°C, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

ANM precizează că valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole