Meteo: Ploi, vijelii și grindină în 25 de județe! Și din nou caniculă!

E vara extremelor, iar meteorologii nu mai contenesc cu avertizările ba de ploi și vijelii, ba de caniculă.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi dimineață mai multe averizări Cod galben și Cod portocaliu ce vizează atât fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, cât și un nou val de căldură.

Astfel, o avertizare Cod galben, valabilă în intervalul 28 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 06:00, vizează Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată (vezi Harta 1). Potrivit meteorologilor, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp.

meteo
Harta 1 (Sursa: ANM)

De asemenea, în intervalul 28 iulie, ora 14:00 – 28 iulie, ora 23:00, este valabilă o avertizare Cod portocaliu instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate. Astfel,  în Carpații Meridionali și de Curbură (vezi Harta 1) vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40-60 l/mp.

Tot joi, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de caniculă valabilă pentru 28 și 29 iulie. În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul și local în sudul țării (vezi Harta 2). Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, îndeosebi în după-amiaza zilei de vineri (29 iulie). În general temperaturile maxime se vor situa între 33°C și 37°C.

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

Meteorologii mai notează că sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea regiunilor, local va fi caniculă, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole