22 ianuarie 2022 - 15:53

METEO: Ploi torențiale, vijelii și grindină în aproape toată țara, până duminică seara

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis vineri o informare de instabilitate atmosferică şi cantităţi de apă însemnate, valabilă de vineri dimineaţa până duminică seara în majoritatea regiunilor.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 27 august, ora 10:00 – 29 august, ora 23:00, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, grindină, informează AGERPRES.

Astfel de fenomene se vor semnala vineri îndeosebi în sud-estul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona de munte.

Sâmbătă, instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a ţării, exceptând regiunile sud-estice, unde fenomenele asociate vor fi mai puţin intense şi se vor semnala pe arii restrânse. De altfel, pentru sâmbătă după-amiază, în intervalul orar 15.00-23.00, meteorologii au emis un Cod galben de ploi abundente, integral pentru judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Cluj, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Olt, Dolj, Gorj și Caraş-Severin și parţial pentru judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Timiş, Arad şi Bihor.

Duminică fenomenele asociate instabilităţii atmosferice se vor produce cu precădere în centrul, nordul şi nord-estul teritoriului.

În intervalul menţionat, cantităţile de apă vor depăşi, pe perioade scurte sau prin acumulare, 25 – 55 litri/mp, îndeosebi în zonele de deal și de munte, mai avertizează meteorologii.

În vestul şi nord-vestul ţării, în aceste zile, vremea se va menţine răcoroasă, chiar rece pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 18 – 20 de grade. În restul teritoriului va fi normală termic, chiar uşor mai caldă în sud-est.