Meteo: Noi avertizări Cod portocaliu de caniculă și furtuni

Nu scăpăm curând de capriciile astea ale vremii, de la arșiță la furtuni însoțite de ploi torențiale și grindină! Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică dimineață mai multe atenționări Cod galben și Cod Portocaliu, valabile în intervalul 3-5 iulie pe în aproape toată țara, conform hărților.

Porivit unei prime avertizări meteo Cod galben valabile în zilelele 3, 4 și 5 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile (vezi Harta 1), iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33°C și 36°C, iar cele minime între 17°C și 20°C.

meteo
Harta 1 (sursa ANM)

Meteorologii au mai emis și o avertizare Cod portocaliu conform căruia, în zilele de luni, 4 iulie, și marți, 05 iulie, în zonele joase din vestul și nord-vestul țării, valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36-38°C, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18-22°C și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

De asemenea, meteorologii au emis un Cod galben și un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate de precipitații, valabile în intervalul 3 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 23:00 (vezi Harta 2).

meteo
Harta 2 (sursa ANM)

Potrivit avertizării meteorologice Cod galben, în intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal și munte, precum și în Transilvania și local în Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei. Aceasta se va manifesta prin precipitații ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-35 l/mp.

Meteorologii notează că fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala izolat și în restul țării.

Codul portocaliu vizează zonele de munte și nord-vestul Olteniei, unde vor fi ploi torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35-40 și izolat 50-60 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole