METEO: Cum se anunță luna OCTOMBRIE – începutul anului agricol 2023

După ce s-au confruntat cu o secetă cruntă în 2022, fermierii trag nădejdea că vremea va fi de partea lor la acest început de nou an agricol.

Din punct de vedere meteorologic, octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, propice lucrărilor agricole, dar, din păcate, se numără și printre lunile cu cele mai mici valori ale cantităţii totale lunare de precipitaţii.

Nici anul acesta lucrurile nu vor sta mai bine din punct de vedere pluviometric, ba chiar cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare față de cele, oricum sărace, caracteristice lunii octombrie, se arată în estimările meteorologice emise pentru intervalul 3-31 octombrie 2023 de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată și publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în săptămâna 3-10 octombrie, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, sudice, estice și la munte, iar în cele nordice și centrale va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Potrivit meteorologilor, și în săptămâna 10-17 octombrie temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipații vor fi însă deficitare în toate regiunile.

În săptămâna 17-24 octombrie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, iar regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil local deficitar în sud-vestul țării.

Meteorologii estimează că în săptămâna 24-31 octombrie mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud-estul teritoriului. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în regiunile nord-vestice, dar și ușor deficitară în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole