Meteo: Cod portocaliu și Cod galben de ploi abundente și vânt puternic! Capitala și 16 județe afectate!

Administraţia Naţională de Meteorologie
 (ANM) a emis marți dimineață mai multe avertizări, mergând până la Cod portocaliu, ce vizează apariția de ploi însemnate cantitativ, polei și intensificări ale vântului în mai multe regiuni ale țării.

Astfel, în intervalul 10 ianuarie, ora 10.00 – 12 ianuarie, ora 10.00, meteorologii anunță că vor fi precipitații moderate cantitativ, la început în vestul, centrul și sudul teritoriului, apoi și în celelalte zone, iar din noaptea de miercuri spre joi, aria acestora va fi în restrângere spre regiunile estice și sud-estice. Local se vor acumula cantități de apă de 15-25 l/mp și pe alocuri de peste 30 l/mp. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief, mixte în Carpații Occidentali, estul Transilvaniei și Moldova și predominant ninsori în restul zonei montane, unde se va depune strat de zăpadă. Izolat vor fi depuneri de polei. Local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45-55 km/h.

De asemenea, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului la munte, valabilă în intervalul
10 ianuarie, ora 16.00 – 11 ianuarie, ora 22.00, pentru București și 13 județe ale țării (vezi harta).

meteo
Sursa: ANM

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat în nordul Olteniei, local în Muntenia, precum și în sud- vestul Moldovei, va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă, prin acumulare pe tot parcursul intervalului, vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

În Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali, la altitudini în general de peste 1000 m, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări în zona înaltă, cu precădere în noaptea de marți spre miercuri, cu rafale de peste 70-90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

- Publicitate -

Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de precipitații abundente valabilă în patru județe (vezi harta), în intervalul
 10 ianuarie, ora 18.00 – 11 ianuarie, ora 22.00.

Astfel, în județele Prahova, Buzău, Vrancea și în zona montană din județul Dâmbovița vor fi precipitații abundente, iar prin acumulare, pe tot parcursul intervalului, se vor înregistra cantități de precipitații în general de peste 50-60 l/mp.

Potrivit meteorologilor, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, în zonele joase de relief, și ninsoare, la altitudini în general de peste 1000 m, unde local se va depune strat consistent de zăpadă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole