Meteo: Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină în aproape toată țara. Vezi cât durează furtunile!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți dimineață mai multe avertizări Cod galben și Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente ce vizează 34 de județe (vezi Harta 1).

meteo
Harta 1 (Sursa: ANM)

Astfel, o avertizare Cod galben, valabilă în intervalul 30 august, ora 10:00 – 31 august, ora 10:00, vizează local sud-vestul, sudul, nordul și nord-estul teritoriului, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp, iar izolat vor fi vijelii și grindină.

Meteorologii precizează că perioade cu instabilitate atmosferică vor fi până la sfârșitul acestei săptămâni în majoritatea regiunilor.

O altă avertizare Cod portocaliu, valabilă în intervalul 30 august, ora 10:00 – 31 august, ora 10:00, vizează cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova și în nord-vestul Munteniei. Aici vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40-60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru ziua de marți și o avertizare Cod galben de caniculă, valabilă în 13 județe (vezi Harta 2).

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)

Astfel, valul de căldură va persista, marți, 30 august, în regiunile sud-estice, unde local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole