17 ianuarie 2022 - 23:31

ALERTĂ METEO! Cod Galben de furtuni, ploi torențiale și grindină

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Galben de furtuni și ploi torențiale pentru jumătatea vestică a țării, până marți dimineață. Potrivit meteorologilor, avertizarea este valabilă în intervalul 17 mai, ora 15:00 – 18 mai, ora 06:00.

În Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin ploi torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35-50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali. 

Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55-60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70…80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie.

Ulterior, în ziua de 18 mai, în intervalul orar 6-23, intră în vigoare un Cod Galben de vânt pentru toată țara și de ploi pentru zona de munte.

Meteorologii anunță că vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50-60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70-80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80-100 km/h.

În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15-20 l/mp și izolat 35-40 l/mp.