Agrometeo: Ce se întâmplă cu culturile în următoarea săptămână

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologică pentru perioada 7-13 iunie.

Sub aspect termc, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie.

Potrivit meteorologilor, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14°C și 25°C în toate zonele de cultură, valori mai ridicate cu 1-4°C în raport cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 21°C și 32°C, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului va oscila între 7°C și 18°C, în cea mai mare parte a ţării.

Din punct de vedere pluviometric, meteorologii prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole. Totodată, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

În analiza Laboratorului de agrometeorologie al ANM se arată că, în cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe profilul de sol
0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Moldova, Crișana și Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia și
Transilvania. Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în cea mai mare parte a Banatului, local nordul și estul Olteniei, nordul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, vestul și izolat sudul Munteniei, sud-vestul Dobrogei.

În cultura de porumb, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedolologică fiind moderată, puternică și extremă, în Dobrogea, Moldova și Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei și a Crișanei, local sudul și estul Olteniei, nordul, vestul și nord-vestul Banatului, nord-vestul, centrul, sudul și izolat estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe suprafețe extinse din Oltenia, Muntenia și Transilvania, izolat nord-estul Banatului și sud-estul Crișanei, se mai arată în prognoza agrometeorologică a ANM.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, specialiștii Laboratorului de agrometeorologie estimează că, la culturile agricole, ritmurile de creştere şi dezvoltare vor fi normale în aproape toată ţara şi chiar intensificate, datorită temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

Conform prognozei agrometeorologice, la orzul şi grâul de toamnă vor continua înspicarea şi înflorirea (30-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-70%), în special în semănăturile efectuate în perioada optimă.

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa se va afla în fazele de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve (30-100%) în majoritatea zonelor de cultură, izolat fiind posibilă declanşarea maturităţii depline (10-30%), îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

La cultura de floarea-soarelui vor predomina formarea primei perechi de frunze (50-100%) şi înfrunzirea (10-16 frunze).

Funcţie de data semănatului, la porumb se va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată creşterea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (5-12 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului agricol, se mai arată în raportul agrometeorologic al ANM.

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va finaliza răsărirea (100%), plantele aflându-se la dezvoltarea aparatului foliar (10-100%) şi îngroşarea axei hipocotile (10-40%).

Fenologic, cartoful se va afla la răsărire (90-100%), precum şi formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizare (30-100%), iar soiurile timpurii de consum îşi vor continua îmbobocirea şi înflorirea (10-100%).

Pomii fructiferi vor parcurge creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, în toate plantaţiile. Soiurile timpurii de cireş şi cais ajunse la maturitatea de consum se vor recolta în continuare.

Speciile viticole din majoritatea podgoriilor vor înregistra fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor, iar în sudul, estul şi vestul ţării se vor semnala înflorirea şi formarea boabelor la soiurile timpurii.

În condiţiile agrometerologice menţionate, lucrările agricole de sezon (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfăşura în condiţii optime, în cea mai mare parte a ţării, se mai se mai arată în analiza agrometeorologică a ANM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole