Meteorologii avertizează: Arșița și fenomenele extreme se prelungesc!

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri dimineață o puzderie de mesaje de avertizare, de la Cod galben la Cod roșu, cu privire la valul de căldură și fenomenele extreme ce vor fi prezente în zilele următoare pe teritoriul României.

Astfel, pentru 1 iulie meteorologii au emis trei avertizări Cod galben, Cod portocaliu și Cod roșu de temperaturi extreme, val de căldură persistent și discomfort termic accentuat, vizând diferite zone ale țării (vezi Harta 1).

Potrivit avertizării Cod galben, vineri, 1 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33°C și 36°C, iar cele minime între 17°C și 20°C.

meteo
Harta 1 (sursa ANM)

Codul portocaliu vizează local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova, unde, vineri, valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36-38°C, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18-22°C și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Meteorologii atrag atenția că temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Avertizarea Cod roșu vizează zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud, unde, vineri, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38-39°C în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36-37°C. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20-24°C.

Tot vineri dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a mai emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabilă în intervalul 1 iulie, ora 12.00 – 1 iulie, ora 21.00, în 30 județe (vezi Harta 2).

meteo
Harta 2 (sursa ANM)

În intervalul menționat, în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55-75 km/h), descărcări electrice, ploi torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp.

Potrivit meteorologilor, fenomenele extreme, de la arșiță la vijelii însoțite de ploi torențiale și grindină, vor continua pe tot parcursul weekendului.

Astfel, ANM a emis o atenționare meteorologică Cod galben și pentru zilele de sâmbătă, 2 iulie, și duminică, 3 iulie, potrivit căreia valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități (vezi Harta 3). În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33°C 36°C, iar cele minime între 17°C și 20°C.

meteo
Harta 3 (sursa ANM)

Meteorologii mai notează că, îndeosebi în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie), vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole