4 decembrie 2021 - 05:48

MESTESUGUL UNUI POPOR – FRUMOSUL COVOR BASARABEAN

Din timpuri străvechi, locuitorii Moldovei practică diverse tipuri de artă populară, cum ar fi olăritul, încondeierea ouălor, țeserea covoarelor, cioplitul în lemn și piatră. Predilecția pentru frumos și armonie este reflectată în decorarea interiorului caselor și tradiția de ornamentare a hainelor și a costumelor populare. În zonele rurale s-a păstrat pană în zilele noastre arta brodării pe haine, fețe de masă și prosoape. Însă, de departe, meșteșugul reprezentativ al basarabenilor este țeserea covoarelor. O îndeletnicire dusă la rang de artă.

Covoarele sunt considerate opere de artă în Moldova, ele reprezintă o expresie a creativității și identității naționale. Este important de știut că în tradiția băștinașilor avem obiecte țesute numite păretar, ungherar, cordar, grindar etc., iar în comunicare se folosește cuvântul covor pentru a însuma totalitatea acestor țesături groase. Culorile se obțin natural din plante. Motivele sunt florale și vegetale – pomul vieții, butucul de viță de vie sau picătura de apă. Conform tradițiilor, covoarele erau folosite ca parte din zestrea miresei și erau puse în casă pentru a emana energie și bunăstare în familie. Transmisă din generație în generație, tehnica de țesut a covorului de perete din Romania și Moldova, face parte începând cu 1 Decembrie 2016, din Patrimoniul cultural imaterial al UNESCO.

Așa se face că într-o zi însorită din călătoria noastră în Republica Moldova am ajuns în vizită la Complexul de meșteșuguri ”Arta Rustică”, fondat din inițiativa meșterului popular Ecaterina Popescu. Am fost întâmpinați cu multă căldură și povești uluitoare despre ce înseamnă această artă de țesere a covoarelor pentru comunitatea de acolo. Am aflat că deși acum este un complex în adevăratul sens al cuvântului și chiar obiectiv turistic, parcursul pana aici a fost anevoios iar efortul depus pentru ca covoarele basarabene să capteze atenția publicului și chiar să fie cumpărate ,a fost uriaș.

Doamna Ecaterina ne spune că covoarele basarabene au fost niște capodopere, niște lucrări extraordinare. Ține foarte mult la valorile naționale și nu a putut fi indiferentă. Și-a propus să readucă motivul vechi basarabean la valoarea lui inițială iar în prezent are expuse câteva zeci de motive din covoarele vechi, dar aplicate pe lucrări noi și unele covoare autentice mai vechi de 50 de ani.

Trebuie să mai amintim faptul că în acest loc frumos se realizează multe proiecte de instruire pentru femeile adulte dar și pentru copii. În cadrul acestora  se însuşesc diverse genuri de meşteşuguri, prioritar, însă, este revenirea la vechile tehnici de confecţionare a unui covor cu motive tradiţionale – revenirea la Covorul Basarabean, care a avut cea mai frumoasă înflorire pe parcursul întregului secol al XVIII-lea.

Noi ne-am convins de faptul că Moldova este una din cele mai ospitaliere destinații, iar dacă aveți noroc, așa cum am avut noi, de un ghid de prin părțile locului,  atent și grijuliu, s-ar putea să vă simțiți chiar ca acasă.

Așa că dacă ajungeți pe aceste meleaguri și vreți să vedeți cu proprii ochi, locul frumos despre care doar ce v-am vorbit, trebuie sa stiți că este amplasat în satul Clisova Nouă, raionul Orhei, o localitate din centrul Moldovei, așezată în preajma traseului internațional Chișinău-Lvov.

Acesta este primul articol dintr-o serie menită să vă convingă de frumusețea și măreția tăramului autentic al Republicii Moldova, pentru că oferă într-adevăr o experiență turistică inedită.