25 ianuarie 2022 - 10:17

Mesajul dur al unor organizații mondiale, cu impact direct asupra comerțului cu animale

Marți, 13 aprilie 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) şi Programul ONU pentru Mediu (UNEP) au solicitat suspendarea, la nivel mondial, a comerțului cu animale sălbatice vii pe piețele alimentare, pe fondul riscului major de transmitere la om a unor noi boli infecțioase cum este și cazul COVID-19.

„Animalele, în special animalele sălbatice, sunt sursa a peste 70% dintre toate bolile infecţioase emergente la om, iar multe dintre aceste boli sunt cauzate de viruşi noi”, au precizat vocile oficiale ale OMS, printr-un comunicat comun cu Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) şi Programul ONU pentru Mediu (UNEP), document citat de Yahoo News. „OMS, OIE și UNEP solicită tuturor autorităților naționale competente să suspende comerțul cu animale sălbatice capturate vii, din specii de mamifere pentru hrană sau reproducere, și să închidă secțiuni ale piețelor alimentare care vând animale sălbatice capturate vii, din specii de mamifere, ca măsură de urgență, cu excepția cazului în care sunt reglementate în mod eficace și există o evaluare adecvată a riscurilor.”

Transmiterea la om pe această cale a virusului COVID-19 este una dintre teoriile favorizate de experţii OMS. În raportul lor recent despre originile bolii, ei au subliniat că o piaţă din Wuhan, metropola chineză unde au fost raportate primele cazuri de coronavirus, pare să fi fost unul dintre cele mai importante puncte de răspândire a pandemiei, la sfârşitul anului 2019.

De atunci, boala s-a răspândit în întreaga lume şi a provocat peste 2,93 milioane de decese, potrivit unui bilanţ AFP publicat luni, 12 aprilie 2021.

Pe lângă suspendarea comerțului cu animale, organizaţiile internaţionale solicită o îmbunătăţire a regulilor de igienă şi dezinfectare în aceste pieţe tradiţionale pentru a reduce atât transmiterea bolilor de la animale la oameni, cât şi riscul de contagiune dintre comercianţi şi clienţi.

Vocile autorizate ale organizațiilor citate solicită, de asemenea, o reglementare pentru a controla creşterea şi vânzarea de animale sălbatice destinate comercializării în pieţele pentru consum uman.

„Piețele tradiționale, unde sunt ținute și sacrificate animale vii, prezintă un risc special pentru transmiterea agentului patogen atât pentru lucrători, cât și pentru clienți. (…) Atunci când animalele sălbatice sunt ținute în cuști sau în țarcuri și sacrificate și în zone de piață deschisă, aceste zone devin contaminate cu fluide corporale, fecale și alte deșeuri, crescând riscul transmiterii agenților patogeni către lucrători și clienți și, potențial, ducând la revărsarea agenților patogeni. către alte animale de pe piață”, se menționează în document.

Astfel de medii oferă posibilitatea virusurilor animale, inclusiv coronavirusurile, de a se amplifica și de a transmite noilor gazde, inclusiv oamenilor.

Organizaţiile solicită totodată instruirea inspectorilor veterinari pentru aplicarea acestor noi reguli şi consolidarea sistemelor de supraveghere a comerțului cu animale pentru a detecta rapid noi agenţi patogeni şi a lansa campanii de informare şi conştientizare destinate comercianţilor şi clienţilor.