13 mai 2021 - 06:52

Mesaj MADR pentru zootehnisti referitor la exportul de animale vii

Exportul de animale vii va continua, acesta fiind o gură de oxigen pentru crescătorii de animale din România, sa spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Scarlat, în direct la AGRO TV. Acesta atrage atenția însă, că țara noastră trebuie să facă pași importanți în ceea ce privește procesarea cărnii, astfel încât să putem să exportăm carne procesată, în loc de animale vii.

Aflat în dialog cu reprezentanți ai sectorului ovin și caprin, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Scarlat a fost luat la întrebări de crescătorii de animale. Unul dintre aceștia i-a transmis următorul mesaj:

”Dacă noi avem acum o gură de oxigen prin exportul de animale vii, noi vrem ca dumneavoastră să ne susțineți în procuesul acesta, să nu ne trezim că a fost doar o apă de ploaie. (…) Dumneavoastră trebuie să ne susțineți să nu cumva să se întrerupă exportul, pentru că într-o astfel de situație, ne băgați în pământ”, i-a transmis crescătorul Popa Gheorghe secretarului de stat. 

Replica lui George Scarlat nu a întârziat să apară, acesta dându-le crescătorilor de animale asigurări că exporturile nu se vor opri. 

”Pe 27 februarie, al ora 12:00, avem o întâlnire în cadrul Ministerului cu o delegație din Emiratele Arabe Unite tocmai pentru această problemă. Ei nu vin doar pentru exportul de animale vii, ci îi interesează inclusiv unitățile de sacrificare și partea de procesare, pentru că îi interesează și carcasele.

Trebuie să înțelegem că este o piață și, deocamdată, asta avem (exportul de animale vii – n.r.). Nu o să luăm niciodată o decizie fără să ne consultăm cu sectorul. Trebuie să ardem niște etape acum. Am pierdut foarte mult timp pentru a păstra rasele autohtone și încă mai avem mult până să ajungem unde ne dorim să fim. Mă refer aici strict din punct de vedere al raselor. La un moment dat, o să vedeți că și Orientul Mijlociu, unde este o piață bună de desfacere pentru România, pentru sectorul de ovine, va începe să ridice pretenții legate de calitate”, a precizat secretarul de stat MADR.