Într-o conferință de presă recentă, ministrul agriculturii, Petre Daea, spunea că specialiștii din cadrul MADR au rămas la Bruxelles să renegocieze compensația pe care o va primi România, în contextul tranzitului cerealelor din Ucraina. Cu toate acestea, se pare că lucrurile sunt deja tranșate; cu alte cuvinte ”rămâne cum a stabilit Comisia Europeană”.
Într-o intervenție la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Achim Irimescu, a explicat întreaga situație. Potrivit lui, majoritatea țărilor sunt deja de acord cu metodologia și calculele propuse de Comisia Europeană, astfel că e foarte greu de crezut că se va mai schimba ceva. Astfel, România va rămâne cu cele 10 milioane de euro anunțate inițial.
”În momentul în care comisarul i-a spus ministrului agriculturii că nu se mai poate face nimic, ministrul a insistat. Am discutat cu directorul care răspunde de acest subiect la DG-AGRI, și a spus că nu are sarcină să discute suma. Bineînțeles că noi am cerut niște milioane în plus, că suntem români, dar a spus că nu se mai poate face nimic pentru că asta este metodologia. Că o contestăm noi, e treaba noastră, ei nu țin cont decât de această metodologie. Credeți că noi n-am luptat, nu vrem bani pentru România?
Acest regulament se adoptă prin comitologie; asta înseamnă că se discută la comitetul de gestiune al pieței cerealelor. Deci experții din statele membre vor vota pe 30 martie. După ce Comisia Europeană a pus un document legislativ pe masa statelor membre, cum credeți că mai poate veni să spună că a greșit și vrea să corecteze sumele? În altă ordine de idei, ca să poți să respingi o astfel de propunere, îți trebuie state membre 55% din populația Uniunii Europene. Ca să treci, îți trebuie majoritate calificată, adică 65% din populație. Deci acest document va trece, în opinia mea, fără probleme, cu toată opoziția noastră, a Ungariei și a Slovaciei, singurele trei țări care au spus că nu sunt de acord cu propunerea. Suntem 27 de state; e foarte greu să credem că un singur stat poate întoarce o situație”, a explicat Achim Irimescu, în direct la AGRO TV.