Mesaj de la Comisia Europeană – Se schimbă ceva sau România rămâne cu cele 10 milioane EUR

Într-o conferință de presă recentă, ministrul agriculturii, Petre Daea, spunea că specialiștii din cadrul MADR au rămas la Bruxelles să renegocieze compensația pe care o va primi România, în contextul tranzitului cerealelor din Ucraina. Cu toate acestea, se pare că lucrurile sunt deja tranșate; cu alte cuvinte ”rămâne cum a stabilit Comisia Europeană”.

Într-o intervenție la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Achim Irimescu, a explicat întreaga situație. Potrivit lui, majoritatea țărilor sunt deja de acord cu metodologia și calculele propuse de Comisia Europeană, astfel că e foarte greu de crezut că se va mai schimba ceva. Astfel, România va rămâne cu cele 10 milioane de euro anunțate inițial.

”În momentul în care comisarul i-a spus ministrului agriculturii că nu se mai poate face nimic, ministrul a insistat. Am discutat cu directorul care răspunde de acest subiect la DG-AGRI, și a spus că nu are sarcină să discute suma. Bineînțeles că noi am cerut niște milioane în plus, că suntem români, dar a spus că nu se mai poate face nimic pentru că asta este metodologia. Că o contestăm noi, e treaba noastră, ei nu țin cont decât de această metodologie. Credeți că noi n-am luptat, nu vrem bani pentru România?

Acest regulament se adoptă prin comitologie; asta înseamnă că se discută la comitetul de gestiune al pieței cerealelor. Deci experții din statele membre vor vota pe 30 martie. După ce Comisia Europeană a pus un document legislativ pe masa statelor membre, cum credeți că mai poate veni să spună că a greșit și vrea să corecteze sumele? În altă ordine de idei, ca să poți să respingi o astfel de propunere, îți trebuie state membre 55% din populația Uniunii Europene. Ca să treci, îți trebuie majoritate calificată, adică 65% din populație. Deci acest document va trece, în opinia mea, fără probleme, cu toată opoziția noastră, a Ungariei și a Slovaciei, singurele trei țări care au spus că nu sunt de acord cu propunerea. Suntem 27 de state; e foarte greu să credem că un singur stat poate întoarce o situație”, a explicat Achim Irimescu, în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole