20 mai 2022 - 06:48

Mesaj de la Bruxelles pentru crescătorii de BOVINE – Ce se întâmplă cu Sprijinul Cuplat

Menținerea plafonului de 250 de bovine la Sprijinul Cuplat în Zootehnie este indispensabilă și obligatorie pentru supraviețuirea fermierilor mici și mijlocii – este mesajul transmis de Daniel Buda, europarlamentar român și vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

Deși subiectul a fost intens dezbătut în cercurile crescătorilor de bovine, unii dintre ei cerând eliminarea acestui plafon, Daniel Buda susține că Sprijinul Cuplat în Zootehnie (SCZ) trebuie să se mențină la pragul actual de maxim 250 de taurine. Acest sprijin este esențial pentru fermele mici și mijlocii.

”Încă de la început, vreau să fiu foarte clar în privința pragului maxim! Acesta nu trebuie eliminat ci, dimpotrivă, trebuie menținut! Politica Agricolă Comună își propune în principal sprijinirea fermelor de familie, responsabilizând în acest sens atât Uniunea Europeană, cât și statele membre. Sprijinul este gândit pentru fermele sub 250 de capete deoarece acestea au nevoie ajutor financiar, mult mai mult decât întreprinderile mari, deoarece acestea se pot capitaliza din alte surse cu finanțare europeană”, scrie Daniel Buda pe pagina sa de facebook.

Europarlamentarul susține că eliminarea acestui prag ar avea efecte dezastruoase pentru agricultori, deoarece ei și familiile lor depind existențial de această subvenție, dar și pentru pentru a se dezvolta și tehnologiza.

”Totodată, este foarte important de reținut faptul că actorii economici care susțin eliminarea acestui prag nu trebuie priviți ca fiind definitorii pentru sector, deoarece numărul fermelor cu mai puțin de 250 de capete este estimat în jurul cifrei de 160.000, în timp ce numărul celor peste 250 este aproximativ 200”, a mai spus Daniel Buda.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, la nivelul Uniunii Europene, ferma medie în sectorul zootehnic este de 100-150 de capete de bovine.

”Atrag atenția că în lipsa unui Plan Național Strategic ancorat în obiectivele generale ale Politicii Agricole Comune, descrise mai sus, riscăm ca acesta să fie respins, iar România să piardă startul obținerii finanțărilor europene! Am convingerea fermă că Ministerul Agriculturii din România este conectat la discuțiile din Bruxelles astfel încât PNS-ul nostru să fie ancorat în nevoile majorității fermierilor și realitățile din teren”, a mai transmis Daniel Buda.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.