Marea controversă a noilor etichete Nutriscore. Ce reprezintă codurile colorate

Nutri-Score
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, invitat la TVR Info, reamintește că, în prezent, producătorii români  elimină de pe ambalaje etichetele Nutriscore.

De altfel, măsura ANPC prin care, începând de la 1 noiembrie se interzice vânzarea alimentelor care au această etichetă, pe motiv că este discriminatorie pentru producători, a stârnit reacții contradictorii în rândul acestora. Dacă sunt foarte mulți producători care îmbrățișează decizia, există alții care sunt nemulțumiți și spun că măsura îi dezavantajează, în condițiile în care deja și-au comandat etichete pentru următoarele luni. Specialiștii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, însă, au argumente raționale pentru măsura luată.

„Vorbim nu de o etichetare obligatorie, ci de o etichetare a unor comercianți, din zona Franța, în condițiile în care la nivelul UE nu este stabilit acest lucru. Nu vorbim de sănătos sau nesănătos, vorbim de un aport redus de zahăr, sare sau grăsimi în condițiile în care, de exemplu, aș putea avea un produs fără nici unul din aceste ingrediente, dar în compoziția căreia să intre foarte multe chimicale și atunci se naște întrebarea: cât este de sănătos? Comercianții și-au asumat o situație pe care noi am contestat-o încă de acum doi ani, aratând clar că ANPC se opune implementării acestei informări. La această oră producătorii români  elimină de pe ambalaje aceste etichete. La momentul la care Comisia Europeană va stabili clar cum să arate și ce mesaj să transmită, ANPC se va alinia la aceste cerințe”, a spus președintele ANPC, la TVR.

Nutriscore este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul despre calitatea nutriționala a produsului. Sunt cinci litere de la A la E și  cinci culori. Verdele indică alimentele pe care le putem consumă des și în cantități mari, adică produsele cu cea mai înaltă valoare nutrițională, galbenul înseamnă prudență, iar la portocaliu și roșu consumul trebuie să fie limitat. Se iau în calcul două componente: aspectele care cresc calitatea produsului – conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe-legume, iar pe de altă parte aspectele care scad calitatea, valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grăsimi săturate. Măsurătorile Nutriscore se fac pentru o sută de grame sau o sută de mililitri de produs.

Picture of Rona David
Rona David

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.