MERCURIALUL DE IERI SI DE AZI… DAR DE MAINE?

Prețurile pâinii, laptelui, ouălor și untului erau apropiate la București, Paris și orașele din SUA la începutul secolului XX, potrivit unor informații publicate de Banca Națională a României. Cele mai multe alimente sunt mai ieftine în prezent la București decât în Vest, însă guvernatorul Mugur Isărescu avertizează că acestea se vor alinia la nivelul zonei euro pe ca urmare a procesului de convergență.

La 1900, pâinea costa 24 de bani la București și 38 de bani la Paris. Acum, franzela costă 2,78 lei în capitala României și echivalentul a 9,32 lei în cea a Franței.

„Pâinea a fost tot timpul mai ieftină în România. Cu timpul, nu ne putem aștepta ca ele (prețurile alimentelor de bază, n.red.) să nu crească, dacă intrăm în zona euro. Se vor mai echilibra în timp. Bucureștenii nu vor simți, pentru că au venituri mari sau mai mari și nu mănâncă atâta pâine. Avem o problemă socială când vorbim, fără analiză, de intrarea rapidă în zona euro, pentru că alții vor simți foarte tare chestiunea aceasta. Și diferențele sunt foarte mari la toate”, explică Isărescu într-o conferință de presă cu ocazia prezentării raportului asupra inflației.

Problematicele ouă, care au contribuit puternic la inflația care a surprins BNR în ultima parte a anului trecut, costau 5 bani la București și echivalentul a 12 bani la Paris și 9 bani în America la 1900 și au ajuns la 79 de bani în ianuarie, respectiv 1,68 lei și 57 de bani.

GRAFIC BNR: Cât costau pâinea, oul, laptele și untul în 1900 în București, Paris și orașele din America și cât costă acum

Lista arată și evoluția inflației în timp. Cum arată și guvernatorul în prezentare, „ce cumpărai cu câțiva bani sau cenți în perioada antebelică costă acum cel puțin câțiva lei, euro sau dolari SUA”.

Pe de altă parte, nu uitați să adăugați câteva zerouri la valorile actuale ale produselor, pentru a face comparații istorice. Leul a fost denominat în 1947 (1 leu nou la 20.000 vechi), 1952 (1 leu nou la 20 de lei vechi) și, cel mai recent, în 2005 (1 leu nou la 10.000 de lei vechi).

Prețurile alimentelor au crescut cu 4% anul trecut . Cel mai mult s-au scumpit ouăle, cu aproape 44%, în timp ce untul s-a scumpit cu circa 23% și laptele și produsele lactate cu 4,6%.

Prețurile volatile ale alimentelor din grupa legume, fructe, ouă vor înregistra o dinamică anuală de 5,3% la finele anului curent (+1,5 puncte procentuale, față de prognoza anterioară), potrivit estimărilor BNR, care prognozează o rată anuală a inflației de 3,5% la sfârșitul lui 2018.

GRAFIC BNR: Cât costau pâinea, oul, laptele și untul în 1900 în București, Paris și orașele din America și cât costă acum

Sursa grafice și tabele: Raportul asupra inflației, februarie 2018, și prezentarea guvernatorului. (sursa: profit.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole