3 decembrie 2021 - 14:58

Mentinerea sanatatii suinelor prin utilizarea sistemelor durabile

De-a lungul anilor, industria mondială a suinelor a dezvoltat sisteme tehnologice pentru a menține porcii cât mai sănătoși, iar acum, întrebarea este dacă animalele au trebuit să se adapteze la tehnologii sau sistemele au fost proiectate să răspundă nevoilor porcilor? Răspunsul la această întrebare poate ajuta la o mai bună cunoaștere a modului de a menține animalele din fermă sănătoase.

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), estimează că 20% din producția globală de produse alimentare se pierde din cauza bolilor animalelor de fermă. Prin urmare, cercetătorii finanțați de organizația amintită, care au studiat aceste aspecte, au stabilit că sănătatea și bunăstarea animalelor sunt cruciale pentru viitoarele sisteme de producție durabile. Conform OIE, atunci când este supravegheată sănătatea porcilor, este foarte important să se ia în considerare triada epidemiologică a bolii, unde boala este întotdeauna o consecință a celor 3 factori:

  • Porcul,
  • Mediul și
  • Agentul cauzator de boli.

Creșterea standardelor de bunăstare

Există cereri din ce în ce mai mari pe multiple planuri: de bunăstare, de produse de înaltă calitate, de consum redus de antimicrobiene, de sisteme durabile pentru mediu, de deschidere și de trasabilitate în producția de porci. Ca urmare, producătorii de carne de porc se confruntă cu provocări uriașe, pentru a răspunde așteptărilor consumatorilor, provocări care nu pot fi depășite de fiecare dată, pe piața actuală.

Pentru a satisface cerințele consumatorilor, dar și obiectivele viitoare ale durabilității, este necesar să existe un nivel mai ridicat de sănătate a porcilor, o productivitate crescută și, în cele din urmă, un sistem global responsabil și durabil. Îmbunătățirile în mediul, managementul și nutriția porcului îmbunătățesc la rându-le sănătatea și bunăstarea, în timp ce productivitatea crește. Prin urmare, investițiile în sănătatea și bunăstarea porcilor sunt rentabile și, în plus, măresc profitabilitatea fermelor și bunăstarea fermierilor.

Există numeroase provocări de sănătate cu care se confruntă producția industrializată de porci în aceste zile. Fiecare fermă are o combinație de provocări pentru sănătate și bunăstare, iar bolile prezente sunt de obicei legate de punctele slabe ale sistemului de producție. Întrucât industria a încercat să îmbunătățească productivitatea și eficiența sistemelor de producție a suinelor, de multe ori, sistemele nu au fost adaptate la nevoile porcilor. Mai degrabă, industria a încercat să adapteze porcii la sisteme.

Boli endemice în fermele de porci

Rezultatul a arătat că diverse boli au devenit endemice în fermele de porci. Este foarte important să identificăm factorii de risc pentru bolile prezente în fermă și să ne concentrăm pe aceștia, mai degrabă, decât să medicăm sau să vaccinăm animalele. Medicamente precum antibioticele, antioxidantele și vaccinurile sunt instrumente valoroase, care pot ajuta imediat un fermier să optimizeze sănătatea porcilor. Cu toate acestea, tratamentele veterinare nu ar trebui să fie singurele soluții permanente, fără a ține cont de riscurile pentru boala întâlnită în exploatația zootehnică, mediu și furaj. Zicala „prevenirea este mai bună decât vindecarea”, este adesea corectă, dar punerea în aplicare a acestei afirmații în fermă încă lipsește.

Este recomandat să vă concentrați pe una sau mai multe boli, atunci când încercați să optimizați sănătatea efectivelor de animale dintr-o fermă. Este important să se stabilească rapid, ce agent de boală majoră suprimă sănătatea la porci și să-l elimine. Cu toate acestea, odată ce simptomele s-au diminuat, este mult prea ușor să se continue ca anterior, cu un alt tratament inclus în protocoalele standard. Aceasta este probabil strategia care a dus industria în situația de suprautilizare a antibioticelor, care amenință acum eficacitatea acestor medicamente pentru generațiile viitoare de oameni și animale. După tratament, este necesar să continuăm și să abordăm factorii de risc, care ar putea fi managementul, mediul sau nutriția, care au făcut ca animalele să cedeze la boli.

Acesta este cel mai important pas pentru crearea unei „producții sănătoase”. Obiectivul global de reducere a consumului de antimicrobiene, în producția de animale, va ajuta astfel întreaga industrie să optimizeze sănătatea și bunăstarea animalelor printr-un mediu adecvat. Acest lucru va duce la un nivel mai ridicat de sănătate a porcilor, la o productivitate crescută iar, în final, la un sistem responsabil și durabil la nivel mondial. Să vedem, însă, care sunt punctele critice care trebuie avute în vedere, în efortul edificării unui sistem tehnologic durabil de creștere a suinelor.

Biosecuritatea

Biosecuritatea este esențială, pentru prevenirea introducerii organismelor cauzatoare de boli într-o fermă și pentru a preveni răspândirea în cadrul unei ferme. S-a demonstrat că nivelurile mai mari de biosecuritate la fermele de porci sunt asociate cu niveluri mai mari de producție și scăderea utilizării și rezistenței antimicrobiene.

Majoritatea fermelor de porci trebuie să se concentreze pe îmbunătățirea biosecurității interne, deoarece provocările majore pentru sănătatea fermelor se regăsesc deja la porci și, prin urmare, biosecuritatea internă poate reduce răspândirea și impactul. „Biosecuritatea internă” are un impact mai mare asupra rutinelor de lucru cotidiene, decât „biosecuritatea externă” și mulți fermieri tind să ignore faptul că aceștia colaborează cu agentul cauzator de boli, în răspândirea acesteia.

Imunitatea

O imunitate bine dezvoltată la diferite boli este esențială, în producția industrială de porci. O imunitate bună la un purcel începe de la naștere, cu un aport bun de colostru și nutriție. Vaccinurile s-au dovedit a fi cruciale și foarte rentabile în prevenirea apariției și răspândirii bolilor infecțioase și, prin urmare, cruciale în sistemul modern de producție sănătoasă.

Cu toate acestea, măsurile de îmbunătățire a imunității nu se limitează doar la vaccinări, dar includ numeroși alți factori, cum ar fi selecția genetică, animale fără patogeni, nutriție, suplimente pentru îmbunătățirea imunității, prevenirea micotoxinei, reducerea stresului, densitatea stocurilor și factorii de mediu.

Este esențial ca animalele să trăiască într-un mediu cu stres scăzut, cu o alimentație bună pentru a-și putea dezvolta eficient apărarea împotriva bolilor. Suplimentarea anumitor minerale organice, cum ar fi seleniul (Sel-Plex), ajută la funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Gilă optimizată pentru scroafe gestante și lactante

Este imperativ să respectăm nevoile fiziologice și de mediu ale porcinelor, nu numai din motive de bunăstare și cereri ale consumatorilor, dar și pentru că stresul de management și de mediu este dăunător pentru sănătate și, în final, pentru productivitate. Multe dintre provocările pe care le observăm la îngrășăminte, cultivatori și tehnologii de finisare pot fi urmărite prin starea de sănătate a scroafelor care gestează și, ulterior, alăptează.

Un porc nu va trece niciodată peste un început rău în viață. Prin urmare, este esențial să vă asigurați că sănătatea și bunăstarea scroafelor nu este compromisă. Sistemele de adăposturi pentru scroafele gestante sunt foarte importante pentru bunăstarea și sănătatea lor. Alimentația optimă nu poate fi subliniată suficient, deoarece aceasta va avea impact asupra capacității ei de a produce un colostru și o alăptare bună.

Apa

Alimentarea cu apă la scroafă este adesea insuficientă sau compromisă, ceea ce va afecta în mod direct aportul de furaje și producția de lapte. Calitatea microbiană a apei este rar verificată și, prin urmare, este posibil ca în sistemele care pot influența flora intestinală a porcilor și sănătatea enterică să se producă biofilm.

Nivelul de stres

Momentul de stres mai mare apare la purceii înțărcați timpuriu, combinat cu deplasarea purceilor și mișcarea gunoiului de grajd. Aceste lucruri stresează purceii la limită. Este important să asigurăm dezvoltarea purceilor tineri și nu doar să încercăm să îi facem să se adapteze sistemelor noastre, deoarece există consecințe pe termen lung.

Densitatea stocului, condițiile igienice ale locuinței, materialul de așternut, temperatura, umiditatea și calitatea aerului sunt doar câteva condiții de mediu care au o influență uriașă asupra sănătății și bunăstării.

Temperatura

Temperatura ideală de mediu trebuie să fie perfect adaptată vârstei și greutății porcilor.

Ventilația și calitatea aerului

O calitate bună și o ventilație a aerului sunt esențiale pentru a menține porcii sănătoși și viguroși, iar multe dintre sistemele noastre actuale au puncte slabe la acest caitol. Nivelurile ridicate de amoniac sunt prezente în multe ferme, iar acest lucru este direct legat de bolile respiratorii.

Suprapopularea

Din păcate, supraagregarea este mult prea comună, iar acest lucru afectează temperatura și igiena mediului și, de multe ori, duce la reducerea curățării și dezinfectării și la „timpul gol”, fără producție, adică, între loturile de porci.

Supraaglomerarea

Suprapopularea impune, de asemenea, un stres social, cu un consum insuficient și spațiu de odihnă redus. În plus, transportul și comerțul cu porci vii impun stres fiziologic ridicat și pot răspândi boli, iar acest sistem poate fi provocat în sistemele non-antibiotice viitoare.

Micotoxinele

Micotoxinele sunt foarte răspândite în sursele noastre moderne de hrană, fiind unele dintre cele mai puternice toxine cunoscute, iar mulți fermieri subestimează prezența și riscurile acestora. Este imperativ să evaluați riscurile micotoxinelor pentru porci și să luați măsuri adecvate, cum ar fi aprovizionarea cu ingrediente pentru furaje, transportul și depozitarea corespunzătoare a hranei, inclusiv folosirea unui liant de micotoxine cu spectru larg, precum Mycosorb în furaje.

Menținerea sănătoasă a intestinului

Un intestin sănătos este obligatoriu pentru un animal sănătos. Intestinul conține un sistem imunitar foarte activ și aceasta este locul în care porcul întâlnește mai întâi organisme potențiale provocatoare de boli, cum ar fi bacterii, viruși și paraziți, sau compuși toxici, precum micotoxinele. De aceea, o compoziție microbiană echilibrată și diversă este esențială pentru digestia optimă și absorbția de nutrienți.

Cel mai important instrument pentru starea bună de sănătate intestinală este de a oferi cea mai bună furajare posibilă, care să răspundă nevoilor nutriționale pentru vârsta și etapa specifică de producție. Hrana corespunzătoare pentru diferitele etape de dezvoltare este foarte importantă, iar timpul de înțărcare și sistemele de înțărcare la purcei trebuie să permită acestora să treacă de la laptele de scroafă, la furaje solide.

Sistemele de alimentare cu mai multe faze și alimentarea cu precizie sunt instrumente valoroase, nu numai pentru productivitate, ci și pentru sănătate. S-a demonstrat că suplimentele dietetice, cum ar fi produsele derivate din drojdie (Actigen), optimizează structura intestinului, microflora intestinală și îmbunătățesc eficiența hranei. Mineralele organice, care sunt mai ușor absorbite, stocate și asimilate de organism, în comparație cu omologii lor anorganici, sunt foarte importante pentru imunitate, creștere și funcții metabolice.

Din fericire, există programe de reducere a antibioticelor, care pot ajuta fermierii să își dezvolte programul de prevenire a bolilor și să creeze un sistem de producție sănătos. În acest scop, specialiștii oferă audituri, expertiză externă, coaching, precum și aplicarea de soluții tehnologice de furajare dovedite ca fiind eficiente, pentru a îmbunătăți sănătatea și productivitatea. Suplimentar, programele de reducere a antibioticelor, adaptate pentru producătorul individual, pot fi aplicate ca programe de sine stătătoare sau se pot încadra în programele naționale existente.