Medicii veterinari, luptă continuă cu pesta porcină africană! Program masiv de testări!
Medicii veterinari din județul Bacău au început un program masiv de prelevare de probe și testări în focarele de pestă porcină africană, după ce mai multe firme din domeniu care au afaceri în zonele cu restricții au cerut acest lucru. Potrivit Radio Iași, firmele din sectorul creşterii animalelor au cerut derogări de la legislaţia europeană şi naţională în domeniu pentru reducerea duratei restricţiilor impuse. Crescătorii speră ca măsura să le permită valorificarea necondiționată a cărnii, mai ales acum, în prag de sărbători, când carnea de porc este la mare căutare.
Reamintim că, potrivit ultimei actualizări furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la începutul lunii noiembrie, numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României era în scădere. La data de 04.11.2020, în ţară erau active un număr de 441 de focare de PPA, din care 10 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații comerciale de tip A.
Din anchetele epidemiologice rezultă că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de pestă porcină africană sunt următoarele:
– numărul mare de mistreți; în unele fonduri de vânătoare depășirea densității maxime de 0,5 mistreți/kmp, care se datorează nerespectării cotelor de vânătoare;
– nerealizarea cerinței de a se vâna întreg efectivul de mistreți în zonele infectate conform Hotărârii nr. 3/2019 a Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgență;
– neefectuarea supravegherii pasive, în sensul de necolectare a cadravelor de mistreți în vederea testării în direcția PPA și neutralizării ulterioare;
– vânzarea/cumpărarea porcinelor domestice fără documente sanitar-veterinare care să ateste statusul de sănătate;
– ieșirea porcinelor din zonele de protecție şi supraveghere stabilite în jurul focarelor (minim 10 km), în conformitate cu cerințele Directivei 2002/60/CE;
– mișcările necontrolate de porcine realizate de comercianții ilegali de animale vii;
– sacrificarea porcinelor bolnave fără anunțarea medicului veterinar și conservarea produselor provenite de la acestea, ţinând cont că datele științifice au demostrat că virusul rezistă în produse congelate/conservate ani de zile;
– administrarea de resturi alimentare netratate termic în hrana porcilor;
– nerespectarea măsurilor de biosecuritate în special în gospodăriile populație, dar și în unele exploatații comerciale.