MEDICII VETERINARI AVERTIZEAZA: ”VOM ASISTA LA NISTE INFECTII MEDICAMENTOASE TERIBILE”!

Medicii veterinari avertizează că noua lege a medicamentelor pentru animale, schimbată recent, în ciuda opoziției lor, deschide o poartă pentru abuzuri care vor afecta în consecinţă și sănătatea omului! Documentul proaspăt aprobat permite ca antibioticele și alte medicamente veterinare să fie vândute în afară farmaciilor, fără recomandarea specialistului. Practic, oricine își poate trata acum animalele, după ureche, riscând să dezvolte, la fel ca acestea, o rezistență microbiană.

Peste 4.000 de medici veterinari au avertizat, prin Colegiul Medicilor Veterinari care îi reprezintă, că noua lege permite oricui să cumpere medicamente puternice pentru uz animal și să le folosească haotic acasă.

Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari trage un semnal de alarmă: ”Riscurile sunt imense! Va rămâne la propria atitudine a proprietarului de animale să administreze produsele când dorește, cât vrea”, ceea ce este în detrimentul direct atât al animalelor, cât şi al consumatorilor de produse şi subproduse ale acestora.

Crescătorii pot pune pe piață lapte, carne și ouă cu remanenţă de antibiotice pentru că medicul nu mai poate controla momentul când substanța iese din organismul păsărilor sau al vacilor, iar cei care deţin animale de companie bolnave le pot trata și ei după ureche, riscând astfel ca starea de sănătate a animalelor să se agraveze.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că nu există la ora actuală în perioada de testare suficiente antibiotic din generaţiile noi care să compenseze rezistența galopantă a microbilor, observată și de veterinari.

Chirurgii ortopezi cu experiență compară cu situația de acum 20 de ani, când după o intervenție chirurgicală era suficient să îi administreze animalului un singur antibiotic de bază. Acum, pentru a preveni infecția urmată aproape sigur de necroză, e necesar un cocktail de 2-3 antibiotice de generație recentă.

În plus, pentru că locuiesc împreună, flora bacteriană este comună. Deși doar animalul a fost tratat incorect, stăpânul află că a dezvoltat și el germeni rezistenți la antibiotic.

Medicamentele se pot vinde acum în orice magazin autorizat DSV, nu neapărat într-o farmacie veterinară.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, declară: N-aș permite comercializarea antibioticelor și a altor produse decât exclusiv în farmacii. Sunt produse care necesită o prescriptive medicală pentru a putea fi eliberate în condiţii de siguranţă”.

Citește și
1 Comentariu
  1. Răduca Raluca spune

    Ce medicament se recomandă pentru viermele traheal la nimfe?. Enroxil poate distruge viermele traheal?, cât timp se poate administra la nimfe?, pentru stafilococ cât timp se administrează Enroxil?
    Mulțumesc anticipat,
    Răduca Raluca

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult