23 octombrie 2021 - 10:31

SCANDAL ANSVSA! Medicii veterinari amenință cu PROTESTE în toată țara!

Colegiul Medicilor Veterinari Vâlcea reclamă nerespectarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a contractelor încheiate cu medicii veterinari de liberă practică, solicită majorarea tarifelor încheiate de autorităţi cu aceşti medici pentru serviciile prestate populaţiei şi anunţă, în acest context, că de săptămâna viitoare vor organiza acţiuni de pichetare a sediului ANSVSA şi a sediilor direcţiilor de profil din judeţe, informează News.ro.

Medicii veterinari atrag atenţia asupra faptului că autorităţile sanitar veterinare nu au efectuat plăţile aferente lunilor august-septembrie 2020 conform Legii 236/2019 şi OUG 117/2020 către beneficiarii contractelor aflate în derulare pentru acţiunile contractate cu D.S.V.S.A, iar în unele judeţe medicii deliberă practică din domeniul veterinar primesc cu întârziere deconturile aferente acţiunilor contractate cu Direcţiile Sanitar-veterinare.

Totodată, medciii veterinari reclamă neasigurarea echipamentelor de protecţie pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV2 şi a virusului pestei porcine africane, precum şi „adoptarea unei proceduri pentru realizarea inspecţiilor din exploataţiile nonprofesionale care excede legislaţiei în vigoare, care introduce atribuţii şi competenţe medicilor veterinari d eliberă practică care exced legii, care introduce activităţi suplimentare în cadrul aceluiaşi tarif, nemodificat din anul 2013”.

Nu doar medicii veterinari din Vâlcea se pregătesc de proteste. Această situație se regăsește în mai multe județe din țară.

„Prin Legea 236/2019 şi prin OUG 117/2020, s-a stabilit, cu o întârziere de trei ani, că medicii concesionari şi prestatori de servicii trebuie să asigure 8 sarcini suplimentare faţă de cele stabilite prin contractele existente, de exemplu asigurarea permanenţei la dispensarele veterinare, transportarea de probe (sânge, organe, animale moarte) la laboratorul DSVSA din Oradea, ridicarea de formulare tipizate de la sediul DSVSA, cartografierea în situaţii de urgenţă sanitar-veterinară, cum ar fi Pesta Porcină Africană, întocmirea unor fişe de consiliere a proprietarilor de animale privind asigurarea bunăstării animalelor”, a explicat preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Bihor.

Prin urmare, afirmă acesta, din 9 noiembrie, medicii veterinari din Bihor vor suspenda serviciile contractate cu statul, inclusiv inspecţiile în exploatările zootehnice, care au ca scop inventarierea animalelor deţinute de crescători, inclusiv în gospodăriile particulare din partea DSVSA Bihor.

Totodată, preşedintele Colegiului Medicilor Vâlcea a afirmat că medicii veterinar care au contracte cu DSVSA au început deja să trimită notificări cu privire la nerespectarea contractelor de către autorităţile din domeniu, Ştefan Badea a precizat că în Vâlcea 35 dintre cei 40 de medici veterinari de liberă practică au trimis astfel de notificări.

De asemenea, medicii veterinari care au contracte cu ANSVSA reclamă „netrimiterea in plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final a Legii de aprobare a O.U.G 117/2020, cu toate că au fost îndeplinite toate condiţiile procesului legislativ”.