MADR, ULTIMA ORĂ: Cum va funcționa mecanismul de autorizare pentru importurile din Ucraina

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus, marți, în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care reglementează importurile din Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit actului normativ, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici români pentru permiterea importului a patru produse: grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și de rapiță.

Proiectul de de Ordonanță de Urgență prevede că pot fi autorizați pentru operațiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici români care desfășoară activități în următoarele sectoare economice:

  • 1041 – Fabricarea uleiurilor și grăsimilor;
  • 1061 – Fabricarea produselor de morărit;
  • 1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă;
  • 014 – Creșterea animalelor.

Produsele agricole care pot face obiectul importului, conform actului normativ, sunt:

  • 1001 – Grâu,
  • 1005 – Porumb,
  • 1205 – Semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate,
  • 1206 – Semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.

Potrivit actului normativ procedura de autorizare pentru importurile din Ucraina și Republica Moldova presupune următoarele: 

Operatorul economic cu sediul și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care intenționează să importe produse agricole origine Ucraina sau Republica Moldova, solicită la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale eliberarea autorizației de import, pe baza prezentării unui document din care să reiasă necesitatea de completare stocuri, precum și a altor acte necesare menționate în proiect.

MADR, pe baza raportului emis de o Comisie de autorizare, eliberează autorizația de import, după validarea de către autoritățile române a informațiilor prezentate de operatorii care solicită autorizarea.

Comisia este compusă din următorii reprezentanți:
a) un reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală;
b) un reprezentant al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor;
c) un reprezentant al Autorității Vamale Române;
d) un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
e) un reprezentant al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului;
f) doi reprezentanți ai asociațiilor reprezentative din sectorul producției / procesării și al creșterii animalelor.

Operatorul economic prezintă un certificat de conformitate al produsului ce urmează a fi importat, eliberat de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor cu privire la respectarea normelor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor

MADR emite autorizația de import prin intermediul Comisiei de autorizare.

În baza autorizației de import eliberată de MADR, operatorul economic român încheie un contract de import cu un operator economic licențiat de către Ucraina sau Republica Moldova pentru cantitatea de produs necesară și au loc operațiunile de import, sub supravegherea autorităților vamale române.

Înainte de intrarea în procesul de valorificare sau producție, produsele sunt verificate de către ANSVSA, pentru validarea respectării calității prevăzute în certificatul de conformitate inițial.

Proiectul de OUG privind mecanismul de autorizare pentru importurile din Ucraina și Republica Moldova poate fi consultat pe site-ul MADR, la secțiunea Transparență decizională.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole