Masurile pentru sprijinirea sectorului agroalimentar, adoptate!

Comisia Europeană a publicat astăzi cel mai recent pachet de măsuri excepționale pentru a sprijini în continuare sectoarele agricole și alimentare cele mai afectate de criza de coronavirus.

Măsurile excepționale anunțate la 22 aprilie includ ajutor de depozitare privată pentru sectorul produselor lactate și a cărnii, autorizarea temporară de auto-organizare a măsurilor de piață de către operatorii din sectoarele cu impact puternic și flexibilitatea punerii în aplicare a programelor de sprijinire a pieței. Pe lângă aceste măsuri de piață, Comisia a propus să permită statelor membre să folosească fonduri de dezvoltare rurală pentru a compensa fermierii și micile întreprinderi agroalimentare cu sume de până la 5.000 EUR, respectiv 50.000 €.

„Am acționat rapid pentru ca toate măsurile necesare să fie disponibile cât mai repede posibil pentru a sprijini fermierii și persoanele nevoiașe. Unele piețe agricole și alimentare au fost puternic afectate de criză. Cu toate acestea, acum sunt încrezător că adoptarea acestor măsuri va oferi un sprijin tangibil, va transmite semnalul potrivit piețelor și în curând va oferi o anumită stabilitate. Acest pachet și măsurile de sprijin anterioare arată că Comisia este pregătită și va acționa în funcție de situația impusă. Vom continua monitorizarea situației în contact strâns cu părțile interesate, Parlamentul European și statele membre”, a declarat Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski.

Măsurile excepționale de piață propuse la 22 aprilie și acum complet adoptate și publicate includ:

  • Ajutor pentru depozitare privată: Comisia va sprijini ajutoarele de depozitare privată pentru produsele lactate (lapte degresat, unt, brânză) și produse din carne (carne de vită, oaie și capră). Această măsură permite retragerea temporară a produselor de pe piață pentru minimum 2 până la 3 luni și o perioadă maximă de 5 până la 6 luni. Cererile de participare la program se vor deschide începând cu 7 mai 2020. Această măsură vizează stabilizarea pieței prin reducerea temporară a ofertei disponibile.
  • Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieței: Comisia va permite flexibilitate în implementarea programelor de sprijinire a pieței pentru vin, fructe și legume, măsline și ulei de măsline, apicultură și schema școlară a UE (care acoperă lapte, fructe și legume). Această flexibilitate își propune să limiteze oferta disponibilă în fiecare sector pentru a duce la reechilibrarea piețelor. În plus, va permite reorientarea priorităților de finanțare către măsuri de gestionare a crizelor.
  • Derogare temporară de la regulile UE în materie de concurență: articolul 222 din Regulamentul privind instituirea unei organizări comune a piețelor produselor agricole permite Comisiei să adopte derogări temporare de la anumite norme ale concurenței în situații de dezechilibre grave ale pieței. Comisia a adoptat astfel de derogări pentru sectoarele de lapte, flori și cartofi. Aceste derogări permit operatorilor să se autoorganizeze și să-și pună în aplicare măsuri de piață pentru a-și stabiliza sectorul și în ceea ce privește funcționarea pieței interne pentru o perioadă maximă de 6 luni. De exemplu, sectorul laptelui va avea voie să planifice colectiv producția de lapte, iar sectorul de flori și cartofi va avea voie să retragă produsele de pe piață. De asemenea, va fi permisă stocarea de către operatori privați. Variația prețurilor de consum și orice posibilă repartizare a pieței interne vor fi monitorizate îndeaproape pentru a evita efectele adverse.

Pe lângă cele de mai sus, Comisia propune ca statele membre cu fonduri de dezvoltare rurală rămase să poată utiliza acești bani pentru a oferi sprijin agricultorilor și micilor întreprinderi agroalimentare în 2020. Acest lucru ar trebui să ofere ajutor imediat celor mai afectați de criză. Statele membre pot oferi sprijin de până la 5.000 de euro pe fermier și 50.000 de euro pentru fiecare întreprindere mică. Aceasta se află pe deasupra ajutoarelor de minimis pentru sectorul agricol și a plafonului crescut al ajutorului de stat adoptat anterior. Această propunere trebuie prezentată Consiliului și Parlamentului pentru aprobare.

- Publicitate -

Măsurile prezentate fac parte dintr-un pachet larg de măsuri adoptate anterior de Comisia Europeană. Aceste măsuri au oferit sprijin sectorului agroalimentar în aceste perioade dificile, cu sume crescute pentru ajutor de stat, plăți avansate mai mari și termene prelungite pentru a depune cereri de plată. Flexibilitatea sporită în ceea ce privește normele politicii agricole comune vizează reducerea sarcinilor administrative pentru fermieri și administrațiile naționale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole