5 august 2021 - 08:46

Masuri radicale pentru oprirea PPA la Iasi! Investitii de jumatate de milion de euro

Primarii din Iași vor să acceseze fonduri europene de jumătate de milion de euro pentru construirea unor instalații de dezinfectare și dezinsecție în mai multe localități. Banii disponibili în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au fost epuizați rapid. Potențialii beneficiari din Iași au depus 9 proiecte pentru prevenirea răspândirii pestei porcine și alte 20 de proiecte la nivelul regiunii de Nord-Est. În județul Iași sunt 5 focare de pestă porcină și 19 cazuri la mistreți, transmite bzi.ro

Edilii au solicitat fondurile nerambursabile pentru prevenirea răspândirii pestei porcine, cel mai mare proiect depus din Iași fiind în valoare de 100.000 de euro. Sumele accesate de primarii din Iași sunt cuprinse între 20.000 și 100.000 de euro. În total au fost depuse 9 cereri de finanțare la nivelul județului Iași și alte 20 de proiecte la nivelul regiunii de Nord-Est. De altfel, aproximativ un sfert din proiectele depuse la nivel național pentru instalații de dezinfectare și dezinsecție sunt ale ieșenilor.

Beneficiarii publici au depus proiectele în cadrul submăsurii 5.1- „Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastofale probabile”. Beneficiarii publici sunt entități publice cu atribuții în domeniul sanitar-veterinar, autorități publice care au în administrare punctele de trecere a frontierei, autorități publice care au în administrare drumurile publice și administratori/ gestionari publici ai fondurilor cinegetice, care au drept scop prevenirea și limitarea răspândirii pestei porcine africane (PPA), prin investiții în creșterea capacității operaționale de prevenire a epizootiilor și combaterea acestora, precum și prin reducerea efectelor dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și evenimentelor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă, respectiv suine.

Sprijinul acordat prin această submăsură va contribui la creșterea capacității operaționale de prevenire a apariției epizootiilor și combaterea acestora, inclusiv prin diminuarea timpului de reacție din partea autorităților, reducerea efectelor dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și evenimentelor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă. Rata maximă a sprijinului public nerambursabil va fi de 80 la sută din totalul cheltuielilor eligibile, 100 la sută din totalul cheltuielilor eligibile, numai în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ condițiile menționate în Ghidul solicitantului.

Reamintim că, potrivit ultimei actualizări, din 26.06.2020, pesta porcină africană evoluează în 147 de localități din 27 de județe, cu un număr de 243 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale). În alte 13 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.