19 octombrie 2021 - 12:44

Noi măsuri pentru agricultura bio – mii de fermieri afectați!

O nouă măsură Creșterea animalelor în cuști va fi interzisă progresiv! Parlamentul European a cerut suprimarea progresivă a creşterii de animale în cuşti, proces care să se finalizeze până în 2027 în Uniunea Europeană.

„Este necesar să ajungem la amendamente sau chiar la o interdicţie a creşterii animalelor în cuşti”, a declarat europarlamentarul german Norbert Lins, raportor al textului supus la vot. Europarlamentarul a punctat că  2027 ar putea fi un orizont de timp acceptabil pentru dispariţia completă a creşterii în cuşti.

Textul prin care se cere Comisiei Europene să vină cu propuneri pentru a pune în aplicare această suprimare progresivă a creşterii de animale în cuşti a fost votat de europarlamentari cu 558 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi 85 de abţineri. Este inclusă, de asemenea, o cerere pentru propuneri din partea Comisiei pentru a interzice îngrăşarea raţelor şi gâştelor prin hrănire forţată, pentru producţia de foie gras. „A pune capăt hrănirii forţate (a raţelor şi gâştelor), înseamnă să condamni sectorul francez de foie gras, un sector-far al tradiţiilor de pe teritoriul nostru”, a criticat europarlamentrul francez Anne Sander.

Acest vot marchează începutul unui eventual proces legislativ de mai multe săptămâni sau luni şi care va da naştere unor negocieri între diferite instituţii europene şi statele membre, cu obiectivul de a practica cât mai mult agricultură bio.

Potrivit textului votat de europarlamentari, care cer „o abordare specie cu specie”, iepurii sunt animalele crescute cel mai des în cuşti, dintre care 85% sunt rudimentare, ceea ce îi împiedică să aibă un comportament natural, conform wall-street.ro. În plus, aproximativ jumătate dintre găinile ouătoare din UE sunt crescute în cuşti amenajate, în timp ce majoritatea scroafelor sunt puse în cuşti de-a lungul vieţii lor. După ce se vor înregistra 1 milion de semnături, Comisia Europeană trebuie să decidă asupra unei acţiuni.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a dat asigurări că executivul european „se angajează în favoarea binelui animalelor”. Comisia se apleacă asupra cererilor atât în vederea interzicerii creşterii de animale în cuşti, cât şi a celor de sprijin pentru crescători care trebuie să-şi modifice crescătoriile, a subliniat comisarul european.

Până în prezent, creşterea în cuşti a fost interzisă în agricultura biologică pe întreg teritoriul UE.