Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare

Atât crescătorii de animale, cât și deținătorii de animale de companie au obligația ca în perioadele caniculare să le asigure protecția acestora, pentru a evita apariția stresului termic, atrage atenția Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat transmis presei.

„Având în vedere condițiile meteo care prevăd pentru perioada următoare temperaturi ridicate, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor reamintește proprietarilor şi deţinătorilor de animale că au obligaţia de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecţia şi bunăstarea animalelor şi să evite apariţia stresului termic”, se arată ân comunicatul ANSVSA.

Printre prevederile aplicabile fermierilor și celorlalți proprietari de animale ANSVSA amintește;

– asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare;

– asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje, corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ;

– verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;

– verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică;

– în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;

– dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

De asemenea, ANSVSA atrage atenția că în caz de caniculă, este interzis ca animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară să exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC.

„La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă”, se mai precizează în comunicatul ANSVSA

La rândul lor, administraţiile locale pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze crescătorii de animale despre fenomenele prognozate. Totodată. consiliile locale şi fermierii au obligația să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere, dar și să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepţionale.

Deţinătorii de animale de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt obligați ca, în cazul în care acestea sunt ţinute afară, să asigure le o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare. O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

Deţinătorii de cai sau ponei ţinuţi afară în timpul zilei trebuie să le asigure acestora acces la adăpost umbrit și la surse de apă şi hrană

Comunicatul ANSVSA reamintește că există o serie de prevederi aplicabile transportatorilor de animale. Aceștia sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii, sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei.

Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului, De asemenea, înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp, iar în cazul în care călătoria nu începe imediat după îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi.

La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică.

Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului astfel încât în orice moment al călătoriei temeperatura să fie cuprinsă între 5° și 30°. De asemenea, apa trebuie să fie asigurată permanent.

Sursa de apă potabilă

Specialiștii ANSVSA îi avertizează pe crescătorii de animale că în caz de caniculă este foarte importantă asigurarea apei potabile pentru animale în cantități suficiente.

În cazul în care există doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică. Astfel, pentru vacile de lapte sunt necesari 38-52 litri de apă, pentru bovine – 38 litri, pentru cabaline – 20-45 litri, pentru porcine – 4-11.5 litri, pentru ovine – 6 litri, iar pentru păsări de curte – 0,5 litri. Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.

Toţi crescătorii de animale, inclusiv proprietarii de animale de companie, au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstarea animalelor deţinute.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole