Comisia pentru Agricultură din Senat, măsuri în privința inundațiilor: ANIF și Apele Române, în aceeași găleată!

Inundațiile venite în urma ploilor abundente din ultimele zile au produs adevărate tragedii în mai multe zone din țară, în special în județele Vaslui și Galați.

Este adevărat că atunci când natura se dezlănțuie este greu de luptat împotriva ei, însă o bună parte din dramele trăite de oamenii din zonele afectate de inundații puteau fi evitate dacă autoritățile ar fi intervenit în mod unitar, este de părere George Scarlat, președintele Comisiei pentru Agricultură din Senatul României.

Acesta a anunțat, luni seară, la AgroTV, că în Parlament se pregătește un proiect de lege prin care gestionarea apelor, fie că vorbim de cursuri naturale sau de amenajări funciare, să fie încredințată unei singure instituții, cu atribuții depline.

„Infrastructura de îmbunătățiri (funciare) trebuie refăcută (…) și va trebui să existe un proiect de lege care să clarifice aceste atribuții între ceea ce înseamnă Apele Române, pe de o parte, și înfrastructura de îmbunătățiri funciare, pe care o administrează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (prin ANIF – Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – n. red.), pe de altă parte. Nu mai pot fi separate. Apa, fie ea din subteran, din suprateran sau atmosferică, trebuie gestionată de o singură instituție, cu dublu rol bineînțeles: o folosești atât pentru partea de irigații, cât și să legiferezi și să ai atribuții de a gestiona partea asta de impact asupra cetățenilor – mă refer la cazuri extreme, de genul acesta. Pentru că s-au văzut și acum, în cadrul comitetelor de situații de urgență create la prefectură, discuții între reprezentanții ANIF și reprezentanții Apelor Române: dacă digul este al tău, călugărul (instalație hidrotehnică pentru evacuarea apei din heleșteie, lacuri sau bazine artificiale – n. red.) ăla al cui este? – nu l-a deschis, nu l-a făcut…, dar stai că n-am avut sume să decolmatez și așa mai departe, lanțul slăbiciunilor”, a declarat luni George Scarlat în emisiunea „Agricultura la Raport” de la AgroTV.

Potrivit șefului Comisiei pentru Agricultură din Senat, cu investiții de aproximativ 80 până în 100 de milioane de euro se poate rezolva, spre exemplu, problema județului Galați în privința inundațiilor.

„E vorba de cinci poldere de apă, de bazine de acumulare. Unul a funcționat! Astăzi Matca (comuna gălățeană renumită pentru bazinul legumicol dezvoltat în jurul său – n. red.) și Tecuciul nu au fost inundate pentru că, din cauza secetei, unii fermieri au mai și irigat din râul Corozel, dintr-un iaz de acumulare, nivelul a fost scăzut, iar când apa a venit a dat doar 50-60 cm peste digul de protecție, peste călugăr, și a plecat regulat. Dacă acest baraj era plin, astăzi vorbeam de o altă dimensiune (a pagubelor), inclusiv pe zona localității Matca și a municipiului Tecuci”, a mai spus George Scarlat.

- Publicitate -

Acesta a subliniat că, dacă gestionarea apelor ar fi trecută în responsabilitatea unei singure instituții, în următorii ani, până în 2028, se pot realiza astfel de poldere (acumulări de ape) care pot fi folosite inclusiv pentru irigații în sezonul de primăvară-vară.

„Vă dați seama: o cantitate imensă de apă care s-a pierdut, pentru că, dacă era acumulată, în primăvară puteai să dai din ea să umpli toate canalele. De-asta spun că și disensiunile între autorități ale statului, vezi Apele Române și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, aici neavând puncte comune, suntem unde suntem”, a mai spus șeful Comisiei de Agricultură din Senat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole