18 ianuarie 2022 - 00:31

Masuri de urgenta dupa confirmarea PPA in Harghita! Incepe vanatoarea de mistreti

Autorităţile au decis că 80 de mistreţi vor fi împuşcaţi, în următoarele două luni, pe fondul de vânătoare din apropierea comunei harghitene Mărtiniş, după confirmarea prezenței pestei porcine africane în județ, pentru a se evita transmiterea virusului pe alte fonduri de vânătoare şi în gospodăriile populaţiei, informează AGERPRES.

Prezenţa virusului a fost confirmată la un mistreţ găsit mort în zona comunei Mărtiniş, satul Ghipeş.

Doctorul Fodor Levente, şeful Serviciului Control Oficial Sănătate şi Bunăstare Animală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita a precizat vineri, în şedinţa Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, că probele recoltate de la mistreţii împuşcaţi trebuie duse la laborator, iar carcasa poate fi utilizată pentru consumul propriu al vânătorilor, în cazul în care se infirmă boala.

Reprezentantul DSVSA a făcut apel să participe la acţiunea de eliminare a mistreţilor doar acei vânători care nu au acasă porci, pentru a se evita introducerea virusului în gospodării.

„Încă de ieri (joi – n.r.) am luat legătura cu preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, care m-a asigurat că niciun vânător care merge la vânătoare nu ţine acasă porci sau care ţine acasă porci nu merge la vânătoare în zona respectivă. Sper să se ţină de cuvânt şi prin asta, cumva, să prevenim transmiterea bolii, a virusului, de la efectivul de mistreţ la porcii din gospodăriile populaţiei”, a spus Fodor.

El a punctat faptul că virusul se poate transmite foarte uşor, este foarte periculos şi rezistă atât la temperaturi foarte scăzute, cât şi la temperaturi ridicate.

Fodor a mai menţionat că este importantă această acţiune de prevenire a apariţiei bolii în gospodării, pentru a nu se ajunge la situaţia uciderii preventive a porcilor domestici, dar a punctat faptul că, de teamă, unii oamenii deja au început să-şi sacrifice porcii.

„Tocmai de aceea a trebuit să luăm aceste măsuri şi informarea atât a populaţiei, cât şi a vânătorilor, o considerăm foarte importantă în acţiunea de prevenire a apariţiei bolii la porcii domestici. Pentru că dacă apare la porcii domestici, atunci s-ar putea să fie nevoie de aplicarea metodei uciderii preventive (…), ceea ce nu este un lucru plăcut nici pentru noi, nici pentru gospodari. Dar, ce am auzit de la primari, şi acum, la şedinţă, deja mulţi s-au apucat de tăiat porci, vin sărbătorile, şi de teamă s-au apucat şi se taie mulţi porci în perioada asta”, a conchis Fodor Levente.

Subprefectul judeţului, Petres Sandor, a punctat faptul că se vor lua toate măsurile de prevenire şi că este nevoie atât de ajutorul autorităţilor locale, cât şi al cetăţenilor, în acest demers.

„Este foarte importat că se vor lua toate măsurile de dezinfectare, aici vom avea nevoie şi de ajutorul populaţiei să nu lase nicio posibilitatea de contact între animale sălbatice şi animale domestice, nicio posibilitate de contact nedezinfectat a omului sau a animalelor domestice cu zona în care s-a raportat cazul, cu interzicerea, de exemplu, a păşunatului pe aceste zone afectate, pentru că şi la contactul omului cu acea zonă şi la contactul animalelor cu acea zonă se poate transmite boala la gospodării. Aceste măsuri sunt absolut necesare, pentru că vrem să evităm ca această boală să apară în gospodării. Până ce nu avem probleme în gospodării, oamenii nu trebuie să se teamă că o să le fie sacrificate animalele. Nu este vorba de asta acum şi vrem să evităm, o să facem tot posibilul să evităm să ajungem în această situaţie. Dar avem nevoie de o conlucrare şi o comunicare din partea autorităţilor locale, dar şi a populaţiei”, a conchis subprefectul Petres Sandor.