Mary Pana (ACEBOP): Gripa aviara, o problema de siguranta nationala

Amenințarea gripei aviare bate la porțile României, după ce mai multe cazuri de boală au fost depistate în Polonia, țară de unde România importă cantități însemnate de carne de pasăre și ouă. În ediția de miercuri a eimsiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a dezbătut împreună cu invitații, în direct la AGRO TV, acest subiect de mare interes. La discuție s-a alăturat telefonic și dr. Mary Pană, președintele Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine Ovine si Porcine (ACEBOP), care a făcut mai multe precizări cu privire la acest subiect.

”Cu toții știm că anul 2019 a fost un an catastrofal pentru noi, atât pentru sectorul de porc, cât și pentru sectorul de pasăre. PPA a decimat efectivele la porc, iar la pasăre am avut decizii greșite din partea Comisiei Europene de a spori cantitățile fără taxe din țările terțe, într-o perioadă în care toate statele membre ale Uniunii Europene erau la supra-producție. România, de exemplu, are astăzi 120% producție față de necesarul de consum. Este o situație deosebit de gravă pe partea țărilor terțe, pentru că vine carne de la păsări care nu știm ce mănâncă, care nu aplică condiții europene de bunăstare, igienă în abatoare și altele. Noi am antrenat discuții cu ANSVSA, care se pare că de data aceasta a fost receptivă și a început deja niște acțiuni.

Discutăm astăzi de siguranța națională privind gripa aviară, iar pesta porcină africană trece un pic pe locul doi, pentru că gripa aviară poate afecta omul. Ne dorim sprijinul tuturor ca să reducem cât se poate de mult riscul. Polonia vinde cantități mari de carne de pasăre spre toate țările din estul Europei. Aici intervine încă o problemă, care a început de anul trecut – salmoneloza aviară. Deci, practic, avem două riscuri poloneze majore: gripa aviară și salmonelozele aviare”, a subliniat președintele ACEBOP.

Întrebată dacă în România a pătruns carne cu salmonella din Polonia, Mary Pană a precizat că încă nu se știe despre existența unor astfel de cazuri, însă ANSVSA a declanșat o procedură de control în acest sens, urmând să aflăm rezultatele în perioada următoare. 

”Nu știm deocamdată. ANSVSA a declanșat o procedură de control. Vom afla. Salmoneloza a fost depistată în urma unor controale de către Bulgaria, în carnea de pasăre provenită din Polonia. (…) Pentru noi interesant a fost prețul cu care intra această carne în România. Prețul era mult sub cel normal, iar odată cu aceste cazuri de salmonella ne-am dat seama de ce. Salmoneloza este o boală care se datorează în special lipsei de igienă în ferme și în abatoare. În momentul în care fermierii români sau procesatorii români investesc de ani de zile averi pentru igienă în fermă și în abatoare, înseamnă că Polonia are o problemă în această parte. Prețurile mici nu sunt justificate, pentru că prețul la porumb în Polonia este mult mai ridicat decât în România. (…) Pentru noi este o problemă foarte gravă, pentru că România achiziționează 25% din cantitatea de carne de pasăre importată din Polonia, iar la ouă este și mai grav, pentru că am trecut de 80%”, a mai spus aceasta.

- Publicitate -

Președinele ACEBOP a mai precizat că se impun măsuri la nivelul Comisiei Europene, pentru o eventuală suspendare a importurilor de carne de pui și ouă din Polonia, până la clarificarea situației.

”Aceste probleme ne dau toate șansele să acționăm la nivelul Comisiei Europene și să realizăm o suspendare până la clarificarea problemelor. Înțelegem că acest comerț este liber în spațiul comunitar, dar aduceți-vă aminte, în urmă cu doi ani, când în România au început focarele de PPA, nimeni cu a mai cumpărat carne de porc și porci vii de la noi. La fel ar tebui să procedăm și noi”, a mai adăugat Mary Pană.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole