Anul ăsta stăm prost cu apa. Iată ce se va întâmpla cu irigațiile!

Anul 2022 a început destul de rău pentru agricultură în privița apei din sol, de aceea, umplerea canalelor pentru irigaţii va începe anul acesta mai devreme, de la 1 martie, pentru ca fermierii să poată iriga terenurile dacă vor considera oportun, a anunţat vineri, la Slatina, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că umplerea canalelor se va face în toate amenajările viabile din ţară.

„De la 1 martie vom începe umplerea canalelor de irigaţii. Este o solicitare venită din partea fermierilor, mai ales că de obicei aceste canale erau umplute în a doua decadă a lunii martie. Acum suntem pregătiţi şi de la 1 martie vom începe umplerea canalelor astfel încât fermierii să aibă la dispoziţie apă şi în momentele oportune să poată să irige. Lucrul acesta se aplică în toate amenajările viabile”, a declarat Chesnoiu.

Suprafaţa de terenuri agricole cu amenajări de irigaţii viabile este în prezent de 1.200.000 de hectare.

Ministrul Agriculturii a punctat că urmăreşte ca suprafaţa viabilă pentru irigat să crească la două milioane de hectare.

De asemenea, oficialul MADR a anunțat că și anul acesta fermierii vor beneficia de acces gratuit la apa de pe canalele de irigații. Mai mult, oficialii din minister vin cu încă o veste bună și spun că Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații vor avea compensații de 50% la cheltuielile pentru energia electrică.

Chesnoiu a transmis și că în viitor legislaţia pe îmbunătăţiri funciare va fi modificată astfel încât înfiinţarea sistemelor locale de irigaţii să intre în schema de sprijin actuală.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Bună seara sunt un legumicultor din jud sibiu am o suprafață de 4 hectare de legume irig din trnava mica asi avea o întrebare.Am voie sa irig din trnava mica și să fiu cu forme legale ce trebuie sa fac să am aprobare de la apele romane să pot să irig incontinoare .Va rog sa ma ajutați cu un răspuns multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole