MARȚI VA AVEA LOC SĂRBĂTOAREA OUĂLOR ROȘII

Meșteri în arta încondeierii ouălor sunt așteptați să participe la cea de-a 23-a ediție a festivalului „Sărbătoarea ouălor roșii”, ce va avea loc pe 18 aprilie, în cea de-a treia zi de Paști, în localitatea Brădet, de lângă Întorsura Buzăului.

Potrivit programului dat publicității de către organizatori, festivalul va cuprinde un concurs și o expoziție de ouă încondeiate, precum și un spectacol cultural și artistic susținut de interpreți de muzică populară din zonă, dar și de invitați din afara județului. Printre aceștia din urmă se numără solistul Ionuț Langa și cvintetul vocal Anatoly din Brașov.

Cei care doresc să participe la concurs trebuie să prezinte juriului zece ouă, dintre care șase încondeiate și patru vopsite în culoarea roșie.

Festivalul a fost inițiat de directorul Casei de cultură orășenești din Întorsura Buzăului, Costică Oltean, care a păstrat toate ouăle câștigătoare la edițiile de până acum, cu scopul de a amenaja un mic muzeu în incinta căminului cultural din Brădet, unde are loc în fiecare an această sărbătoare.

De altfel, în holul căminului pot fi văzute câteva panouri cu fotografiile celor mai frumoase ouă încondeiate, cu tehnica încondeierii și vopsirii ouălor, precum și cu obiceiuri de Paști din alte zone ale țării și chiar și din străinătate.

„Ideea a apărut în 1993, în noapte de Înviere, văzând la biserică ouă deosebit de frumoase încondeiate de gospodinele din zonă. De aici a plecat acest festival-concurs de ouă încondeiate, care are două părți, cu caracter religios și folcloric (…) La concurs participă concurenți din toată zona Buzaielor, au fost ani în care am avut chiar și 25 de concurenți și ne bucurăm că după câteva femei talentate acum au început și copiii să facă ouă încondeiate. Noi i-am primit ca să îi stimulăm și încet-încet să preia și ei acest obicei deosebit, ca să nu se piardă (…) Am păstrat toate ouăle încondeiate care au participat la concurs începând din 1994, iar 500 dintre cele mai frumoase, adevărate capodopere de artă, am dori să le expunem pe viitor într-un mic muzeu”, a declarat, pentru AGERPRES, Costică Oltean.

În ultimii ani, câștigătoarele concursului de încondeiat ouă au fost Anișoara Roșca și Maria Elena Olaru, două surori din Întorsura și Sita Buzăului, în familia cărora acest meșteșug s-a transmis din generație în generație. Multe dintre creațiile lor au ajuns peste hotare, la românii plecați în Italia, Germania și Olanda.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole