18 ianuarie 2022 - 12:28

Marsul pentru Paduri: Mii de oameni au iesit in strada, in toata tara

Mii de oameni au ieșit, duminică seara, în stradă, atât în București cât și în alte orașe din țară, ca să poeseze față de tăierea pădurilor, informează Mediafax. În Piața Universității s-au strâns aproximativ 1000 de oameni, plecând în marș spre Ministerul Apelor și Pădurilor. Acțiunea a fost organizată după ce, luna trecută, un pădurar a fost ucis în timp ce intervenea la un furt de materiale lemnoase.

Acțiunea a fost organizată de către organizațiile nonguvernamentale Greenpeace România, DeClic și Agent Green.

„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme.

Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

”Nu mai avem nicio așteptare de la autoritățile actuale. Au trecut patru ani de la ultimul nostru marș pentru păduri. Când ne-am unit vocile în 2015, am reușit să obținem măsuri legislative prin care am oprit camioane cu lemn ilegal, s-au înființat Gărzile Forestiere, s-a impus operaționalizarea Radarului Pădurilor, am investigat și expus cazuri cu tăieri ilegale în păduri virgine și parcuri naționale, forțând autoritățile să protejeze măcar ceva. Dar Guvernul refuză să rezolve problemele sistemice la nivel național. Avem peste 40 de procese cu statul pentru distrugerea deliberată a ariilor protejate și plângeri depuse la Comisia Europeană pentru distrugerea acestora și pentru tăierile ilegale”, a transmis Gabriel Păun, președintele Agent Green.