25 ianuarie 2022 - 09:29

Mare fermier român susține culturile de nișă. El vorbește despre rezistența acestora la secetă

Un mare fermier român din județul Constanța, cu afaceri în diverse sectoare economice, pariază pe culturile de nișă și vorbește despre rezistența muștarului, năutului, coriandrului sau mazării la secetă.

În acest context, Gheorghe Lămureanu, proprietar Agroterra, companie ce lucrează 1.500 de hectare în judeţul Constanţa, atât cu culturi de cereale, cât şi de plante aromatice, a declarat însă pentru ZF Agropower că pentru a fi producător, trebuie să începi cu minimum 40 de hectare de plante aromatice.

„Muştarul promite mult, se dezvoltă bine în zonele noastre şi am adăugat şi mazăre anul acesta“, a afirmat acesta pentru sursa citată.

El completează că investiţia în cultura de mazăre este similară cu cea în culturile de grâu sau orz şi investiţia în cultura de mazăre se amortizeze în acelaşi an şi aduce şi profit.

„Preţul acum este de 230 de euro/tonă, cu mai mult de 50 de euro decât în anul anterior. Dacă realizezi o producţie de 3,5-4 tone/hectar, cu 1 leu/kg, îţi aduce 4.000 de lei, însă după cultura de mazăre, vei realiza în anul următor două tone de grâu în plus“, a continuat Lămureanu.

În ceea ce priveşte coriandrul, el susţine că în acest moment nu se mai justifică să investeşti într-o astfel de cultură, pentru că preţul a scăzut la jumătate.

„Acum 3-4 ani vindeam cu 800-900 de dolari/tonă, acum este 400 de dolari pe tonă şi nu rentează pentru că faci 1,5-2 tone/hectar“, a mai afirmat agricultorul.

Antreprenorul crede în evoluţia culturilor de nişă în următorii ani în România, dar tot el spune că acestea nu pot deveni majoritare într-o fermă de peste 500 de hectare.

„Nu merge să cultivi mai mult de 10-12% din suprafaţa fermei cu culturi de nişă, pentru că nu poţi să revii pe aceeaşi suprafaţă mai devreme de 5-6 ani. Ele au rolul lor“, a explicat Gheorghe Lămureanu.

Peste un deceniu de experiență cooperatistă

Pentru aceeași sursă de presă, Lămureanu a mai precizat că alături de alți colegi, el lucrează de peste un deceniu într-o cooperativă, situație care i-a permis să aibă acces la puterea de negociere cu actorii de pe filieră.

„Noi lucrăm de 11 ani într-o cooperativă şi este păcat că oamenii nu înţeleg că se pot desfăşura activităţi complexe de export sau de contractări multianuale cu marile magazine, cu marii retaileri de la noi din ţară printr-o cooperativă“, a mai afirmat fermierul constănțean.

El spune că la început s-au strâns 11 membri, care aveau o suprafaţă de 6.000-7.000 de hectare şi au ajuns la o suprafaţă de 50.000 de hectare în prezent. Practic, de şapte ori mai mare.

„Toate investiţiile le-am făcut din beneficiile financiare ale cooperativei“, a adăugat Lămureanu, menţionând totodată că producătorii agricoli ar putea fi mai puternici şi ar avea un cuvânt de spus dacă s-ar asocia, pentru că ar putea cere fonduri mai mari şi ar putea investi în sisteme de irigaţii.