MARAMUREȘ: PRODUCȚII MAI MARI LA FLOAREA-SOARELUI

Agricultorii din judeţul Maramureş care au plantat floarea soarelui în acest an au obţinut recolte mai mari cu aproape 500 kg/ha, comparativ cu anul 2016, condiţiile meteorologice fiind favorabile acestor culturi, a declarat preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Tehnice şi Tradiţionale Maramureş, Vasile Popan.

„Fără a greşi, recolta la floarea soarelui în Maramureş a însumat aproape 3.000 kg/ha, cu 500 kg mai mult decât în toamna anului trecut. Un avantaj l-a constituit şi vremea care a alternat cu perioade lungi de căldură urmate apoi de câteva zile însorite cu temperaturi caniculare. Şi a mai fost încă un avantaj, fermierii care au rotit culturile, adică în loc de porumb sau alte genuri de culturi au pus floarea soarelui pentru a mai permite pământului să respire, au avut producţii foarte bune. Deşi a fost o vară capricioasă, cultura florii soarelui a avut o evoluţie pozitivă, iar cei mai mulţumiţi vor fi fermierii”, a spus Vasile Popan, pentru AGERPRES.

El a precizat că, în cazul localnicilor din satele şi comunele judeţului Maramureş care deţin parcele medii cultivate cu floarea soarelui în combinaţie cu porumb, recoltele au fost la fel de bune ca şi în cazul culturilor predominante.

Ioan Brânduşe,un fermier din Mireșul Mare, a arătat că floarea soarelui este solicitată atât pe piaţa locală, cât şi pe cea regională de către fabricile de ulei.

„Clienţii statornici de ani de zile pentru noi sunt fabricile de ulei din Maramureş şi judeţul Satu Mare. Sunt fabrici care pentru a avea siguranţa că vor avea seminţele de floarea soarelui livrate, plătesc micilor fermieri un procent însemnat din recolta anului viitor, un fel de subcontractare. Într-un fel e benefic pentru că pe lângă banii obţinuţi din recolta anuală mai primim o altă sumă de bani din care pregătim terenul pentru cultura anului următor. Preţul de achiziţie este în funcţie de cerere şi ofertă, oscilează de la un an la altul, însă poate varia între 0, 9 lei şi 1, 5 lei/kg, iar de câţiva ani se pleacă de la un preţ de referinţă al florii soarelui pe Bursa Cerealelor din Budapesta. Preţul pe tona de floarea soarelui poate depăşi 300 de dolari dacă ne orientăm în momentul tranzacţiei după bursa ungară”, a menţionat Brânduşe, pentru AGERPRES.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole