MAJORAREA PRETURILOR LA ALIMENTE IN LUNA MAI 2019

Conform INS, luna mai a acestui an a cunoscut încă o scumpire a produselor alimentare.

Astfel, potrivit Agerpres, comparativ cu aprilie, cartofii au înregistrat o majorare a preţurilor cu +17.33%, lista scumpirilor continuând cu citricile şi alte fructe din categoria meridionlelor (+2.68%) şi fructe proaspete (+2.49%).

Din punct de vedere a majorării preţurilor, cartofii au suferit o creştere de +55.27% (raportat la luna decembrie a anului trecut), citricile împreună cu alte fructe meridionale de +16.12% şi legumele şi conservele din legume de +23.85%.

Faţa de luna aprilie, mărfurile alimentare au fost scumpite cu 4.6% (raportat la decembrie 2018), şi cu 0.79% faţă de aprilie 2019.

În privinţa scăderii preţurilor, comparativ cu aprilie, în luna mai a acestui an preţul pentru telemeaua de oaie a scăzut cu -0.09%, uleiul a înregistrat o scădere de -0.04%, ouăle de -2.27% şi fasolea împreună cu alte leguminoase de -0.66%.

În timp ce rata anuală a inflaţiei a rămas la o constantă de 4.1%, preţurile de consum în mai s-au majorat cu 0.46%, faţă de luna aprilie şi cu 3.22% comparativ cu decembrie 2019.

Prognoza inflaţiei a fost majorată de către BNR la jumătatea lunii trecute la 4.2%, estimând o inflaţie pentru anul 2020 de 3.3%

Citește și

Comentariile sunt închise