Mâine începe Transilvania Food Summit 2022

Transilvania Food Summit 2022, la Cluj-Napoca 
Dezbateri pe teme de mare actualitate în agribusiness, producție alimentară durabilă, producție de băuturi, retail și HoReCa, dezvoltare rurală și economie circulară în contextul crizei economice globale, acestea sunt o parte dintre subiectele pe care organizatorii Summit-ului Transylvania Food, ediția a doua, le propun zilele următoare.

Evenimentul, organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca va avea loc chiar la universitate, în perioada 3-4 noiembrie. Summitul este o oportunitate unică de promovare și un networking între fermieri, oameni de afaceri, reprezentanți ai autorităților centrale și locale precum și o ocazie pentru construirea unor relații de afaceri pe termen lung.

“Am dorit, în primul rând, să aducem aici, decidenți de la nivelul CE, de la nivelul structurilor asociative și cooperativelor de la nivel european, dar și fermieri, procesatori, cooperative și uniuni de cooperative din Transilvania, federații mari de agricultori alături de reprezentanți ai mediului de afaceri ai HORECA, împreună cu membrii unităților academice din universități, din Academia Română și din institute europene de cercetare”, a afirmat senatorul Adrian Oros, pentru Agro Tv.

Transilvania Food Summit care reunește mediul academic, administrativ, mediul de afaceri dar și specialiști din domenii cheie, urmărește, în primul rând, cele mai bune strategii pentru a ajuta fermierii români.

“Dorim să dezbatem două subiecte: în prima zi discuția se va axa pe modul în care reușim să promovăm produsele locale, tradiționale, despre cum crește piața locală, despre cum consolidăm fermierul și procesatorul mic sau cum îl ajutăm să ajungă pe piață. În cea de-a doua zi vor avea loc discuții despre bioeconomia Munților Apuseni. Vrem să creionăm o strategie de revigorare a Munților Apuseni. Aici avem invitați și reprezentanți ai UAT-urilor, Consilii Județene și Primarii din zona Munții Apuseni. Noi am fixat temele și în funcție de interesul invitaților pe care ii avem, atât din țară cât și din afara țării, în așa fel încât să cuprindem toată problematica actuală pe care o are agricultura și industria alimentară din România, acum, la început de exercițiu financiar. Vom discuta și despre perspectivele agriculturii ecologice în Europa și România. Cât este de benefic și cât este de realist Green Deal-ul  și cum se va răsfrânge asupra activității agricultorilor din România, este un alt subiect care va fi abordat la conferință. Vom vedea și care este rolul cooperativelor în consolidarea prezenței pe piață a producătorilor și procesatorilor români și care este modul de promovare a produselor agro-alimentare românești, schemele de calitate, zona montană și cum facem să consolidăm piața locală…despre rolul GAL-urilor în lanțurile scurte și despre proveniența produselor locale și autohtone atât în Horeca cât și în retail”, a conchis fostul Ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

Deschiderea oficială va avea loc în 3 noiembrie 2022, de la ora 9.30, în Aula Magna ”Mihai Șerban”, iar între specialiștii care vor susține dezbateri în cele două zile se va afla și rectorul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Cornel Cătoi.

Program:

Ziua 1.

3 Noiembrie:

  • Perspectivele agriculturii ecologice în Europa și în România. Green Deal.Strategia pentru Biodiversitate și Strategia Farm to Fork( F2F).
  • Rolul cooperativelor în consolidarea și facilitarea prezenței pe piața a producătorilor și procesatorilor la nivel european și național.
  • Promovarea produselor agroalimentare românești. Scheme de calitate naționale și europene( IGP, DOP, STG).
  • Piața locală. Lanțuri scurte alimentare. Rolul GAL în dezvoltarea piețelor locale și promovarea produselor locale.
  • Prezenta produselor locale/autohtone în Horeca și Retail.

Ziua 2.

4 Noiembrie:

  • Ministerul Fondurilor UE România – Bioeconomie și asistență tehnică pentru consolidarea capacităților.
  • Agentia de Dezvoltare Regionala Nord Vest – Bioeconomie si dezvoltare locala Muntii Apuseni.
  • Banca Europeană de Investiții – Bioeconomia în contextul foii de parcurs privind schimbările climatice și asistență tehnică pentru consolidarea capacității locale.
  • DG AGRI — Bioeconomie și dezvoltare rurală în contextul Green Deal – Politici publice.
  • DG REGIO – Bioeconomie și dezvoltare teritorială integrată ca instrument de dezvoltare pentru munte.
  • INRAE ​​- Bioeconomie și dezvoltare locală, Politică Publică Bioeconomie, Parteneriat – IMM-uri inovatoare.
  • Farrelly și Mitchell – Bioeconomie în creștere în Irlanda: inițiative guvernamentale și bune practici.
  • IBA – Bioeconomie și industria alimentară.
  • ITI Apuseni Moții Țara de Piatră – Bioeconomie și dezvoltare locală Munții Apuseni.
  • USAMV Cluj Napoca – Bioeconomie si dezvoltare locala Muntii Apuseni.
  • USAMV Timișoara – Bioeconomie și dezvoltare locală Munții Apuseni.

 

 

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole