22 iunie 2021 - 19:56

Mai multi nutrienti in legumele congelate! Care sunt acestea?

Legumele congelate au un nivel mult mai mare de nutrienți decât cele proaspete, întrucât sunt congelate imediat după ce sunt culese, susțin unii specialiştii. Explicația este că legumele de pe rafturile magazinelor sunt culese înainte de a fi complet coapte pentru a nu se strica până ajung în magazinele de desfacere.

Un studiu din 2013, a arătat că valoarea nutrițională a fructelor și legumelor congelate e de cele mai multe ori superioară variantelor lor proaspete. Explicația: Legumele și fructele își pierd din nutrienți din cauza faptului că se culeg înainte să fie coapte cu adevărat, se coc pe drum și stau pe rafturi destul de mult timp până sunt cumpărate. Produsele încep să-și piardă din proprietăți din momentul în care sunt culese, ceea ce pentru variantele lor congelate nu este cazul. De exemplu: mazărea este culeasă exact când este coaptă și este congelată rapid pentru a-i păstra valorile nutriționale.

Pentru a congela fructe sau legume nu ai nevoie de conservanți sau coloranți. Este doar un proces fizic, fără se se adauge nimic în plus. Folosirea legumelor congelate poate reduce timpul pregătirii unei mese la jumătate. Produsele congelate nu se strică la fel de repede ca cele proaspete și, în plus poți avea pe masă, chiar și iarna legume și fructe care nu sunt de sezon, dar care sunt extrem de sănătoase. Însă trebuie să fim atenți și la prepararea lor, astfel încât să le păstrăm cât mai mult nutrienții.

8 legume congelate cu o valoare nutritivă înaltă:
  • Broccoli
  • Morcovi
  • Porumb
  • Fasole verde
  • Conopidă
  • Varza de Bruxelles
  • Spanac
  • Mazăre

Procesul de congelare al legumelor este menit să păstreze nutrienţii necesari, savoarea, textura şi culoarea comparativ cu celelalte metode de conservare. Tocmai de aceea, în timp ce sunt gătite, trebuie să menţinem aceleaşi caracteristici. Potrivit FreezerLabels.net, printre alimentele care nu trebuie păstrate în congelator se numără: salatele, vinetele, cartofii, varza, ridichile sau castraveţii.

Este preferabil să consumăm legume și fructe congelate când acestea nu sunt în sezon, datorită antioxidanților pe care acestea le pastrează și le conțin. Totuși, trebuie să fim atenți  la datele de expirare ale acestor alimente, deoarece este posibil să-și piardă din conținutul nutritiv.

Fondatorul industriei moderne de alimente congelate este Clarence Frank Birdseye (1886-1956), inventator, antreprenor și naturalist American.