25 mai 2022 - 00:26

Mai multe restrictii! Conditiile impuse de DSVSA pentru crescatorii de ovine

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară (DSVSA) anunță că, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, crescătorii de ovine pot sacrifica mieii pentru Paște și în ferme, dar în anumite condiții stricte. Astfel, fermierii care se află la distanțe mari de un abator sanitar-veterinar sau de un centru amenajat temporar de către primării au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în fermă/exploatație în anumite condiții. 

Una dintre acestea este ca la nivelul fermei să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor.

De asemenea, reprezentanții   Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară spun că un medic veterinar trebuie să controleze starea de sănătate a animalelor, respectiv să efectueze examenul înainte, dar și după ce vor fi sacrificați mieii. Inspectorii sanitar-veterinari vor verifica dacă sunt respectate condițiile de depozitare și comercializare a cărnii de miel, dar și dacă se respectă distanța minimă socială stabilită de de CNSSU. 

În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploatație în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, aceasta nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.  

Autor: Daria Diaconiuc  

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.