Mai mult de jumătate din cooperativele agricole din România riscă radierea! Ce trebuie să facă
E jale! Mai mult de jumătate cooperativele agricole din România riscă să fie radiate de la Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC pentru că nu și-au depus situațiile financiare anuale consolidate şi raportările contabile în termenul prevăzut de lege, atrage atenția Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) într-un comunicat remis vineri dimineață redacției AgroTV.
Potrivit reprezentanților UNCSV, dacă nu își rezolvă rapid problemele, cooperativele agricole aflate în această situație vor fi radiate în maximum 90 de zile, fără o notificare prealabilă.
„Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, în calitate de reprezentant în apărarea intereselor cooperativelor agricole din România, recomandăm tuturor cooperativelor agricole din România să verifice în regim de urgență dacă figurează pe lista de cooperative agricole care nu respectă legislația în vigoare și care dacă nu își remediează problemele vor fi radiate în maximum 90 de zile, fără a fi notificate prealabil. Salutăm alinierea Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC, la legislația în vigoare, de a publica lista cooperativelor pe site-ul instituției, cu cooperativele agricole care nu și-au îndeplinit obligația de depunere a situațiilor financiare anuale, consolidate, precum şi raportările contabile la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termenul prevăzut de lege, perioada maximă de depunere fiind de 2 ani, similar societăților comerciale, și lista cooperativelor agricole care nu mai îndeplinesc condițiile pentru o cooperativă agricolă activă”, se arată în comunicatul UNCSV.
Potrivit art. XIV din OUG nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, pentru depunerea situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie 2019, termenele prevăzute la art. 36 alin. (1) şi (3) şi art. 37 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au fost prorogate până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, astfel, termenul de 2 ani prevăzut de art. 76 1 alin. (3) lit. a) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, s-a împlinit la data de 31 iulie 2022.
UNCSV precizează că, din totalul cooperativelor înregistrate în România la nivelul anului fiscal 2019, doar 48,9% figurează ca având depuse situațiile financiare anuale și doar 22,3% au avut cifră de afaceri mai mare ca zero.
ONRC a început punerea în aplicare a prevederilor legale existente în România și majoritatea statelor europene referitoare la obligativitatea oricărui agent economic de a depune periodic și exista o transparență, disciplină și rigoare financiară, publicând pe site-ul oficial, la următoarea adresă https://www.onrc.ro/index.php/ro/lista-cooperativelor-agricole, lista cooperativelor agricole care nu și-au îndeplinit obligațiile menționate mai sus.
„Având în vedere cele menționate, UNCSV face un apel la reprezentanții tuturor cooperativelor din România, de a verifica cele două liste de pe pagina oficială a ONRC, și, în situația în care este necesar, să își pună la punct restanțele pe care le au în maximum 90 de zile, pentru a nu ajunge să se plângă că au fost radiate din baza de date cooperative agricole care au proiecte europene, care ar fi dorit să își continue activitatea, însă nu o mai pot face din cauza faptului că nu și-au îndeplinit obligațiile legale sau din cauza anumitor neconcordanțe între bazele de date, existând posibilitatea ca informațiile să nu fie actualizate, din diverse motive neimputabile nici unei părți.
România, sectorul agroalimentar și fermierii au nevoie de cooperative agricole active, autonome, independente, rentabile și consolidate!
UNCSV s-a implicat activ în perfecționarea cadrului legislativ specific cooperativelor agricole și își manifestă disponibilitatea de a veni cu informații suplimentare pentru clarificarea tuturor aspectelor din activitatea cooperativelor, inclusiv în relațiile cu membrii acestora, putând împărtăși din experiența membrilor”, se mai arată în comunicatul Uniunii.