MADR taie din banii pentru tinerii fermieri? Unde se duc fondurile europene din PNS

Bugetul alocat pentru instalarea tinerilor fermieri în noul Plan Național Strategic (PNS) ar putea fi mai mic decât cel anunțat inițial. Potrivit secretarului de stat MADR, Sorin Moise, tinerii fermieri vor avea la dispoziție în jur de 160-170 milioane euro, deși bugetul anunțat în primul draft al PNS era de 250 milioane euro.

Secretarul de stat Sorin Moise a explicat pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, cum a fost construit PNS-ul și care sunt direcțiile principale pentru investiții.

”Fermierii trebuie să rețină suma de aproximativ 16 miliarde de euro, care va fi la dispoziția lor începând cu anul viitor. Planul Național Strategic se va desfășura începând din 2023, până în 2027, cu o posibilitate de prelungire de încă doi ani. Cele 16 miliarde de euro sunt împărțite în Pilonul 1,plățile directe, și Pilonul 2, zona de plăți pe proiecte europene.

Am dus investițiile în trei zone clare. Am continuat investițiile în ferme, atât vegetale, cât și zootehnice; avem sume alocate către achiziția de utilaje, investiții în sectorul cartofului, în sectorul legumelor și fructelor. Apoi avem investițiile în sistemul de irigații, care vor continua sub două aspecte: fostele proiecte pe 4.3, care vor avea în viitor o alocare de 400 milioane euro (…), iar a doua componentă însemnă 100 milioane euro pentru microsistemele de irigații de la nivelul fermelor”, a precizat Sorin Moise pentru AGRO TV.

Potrivit oficialului MADR, tinerii fermieri au o alocare financiară de aproximativ 160-170 de milioane de euro, iar axa LEADER va beneficia de 500 de milioane de euro.

”Putem să spunem că și tinerii fermieri vor avea în continuare alocare separată, zona montană va avea alocare separată. Zona de LEADER, cea a GAL-urilor, va avea o alocare importantă de aproximativ 500 de milioane de euro. La tinerii fermieri, alocarea este în jur de 160-170 de milioane de euro”, a mai explicat oficialul MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole