Primul venit-primul servit și pentru proiectele agricultorilor de la munte. Ce spun fermierii despre acest principiu

Primul venit-primul servit este principiul care se va aplica și pentru producătorii din zona montană care vor să investească în înfiinţarea de stâne, în centre de colectare şi prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor şi plantelor medicinale. Suma alocată programelor este de aproximativ 220 de milioane de lei. Așadar, potrivit acestui sistem, MADR încurajează rapiditatea pentru depunerea proiectelor!

Dacă modalitatea “primul venit, primul servit” a fost eliminată din schema de ajutor, pentru HoReCa, de exemplu, se pare că pentru agricultori acest „obicei” s-a împământenit. Foarte mulți fermieri sunt nemulțumiți din cauza inconvenientelor create de acest principiu din cauza că alții au fost mai rapizi decât ei chiar dacă, poate, proiectele lor ar fi mai bune decât cele ale câștigătorilor.

Oamenii consideră că este o măsură care conduce la o aglomerare a depunerii de solicitări în primele zile, sau chiar ore, de la deschiderea apelului și, bineînțeles, sunt foarte mulți agricultori care nu ajung să acceseze banii. Proiectele mai complexe necesită un timp mai ridicat de încărcare în sistem în comparație cu proiectele mai simple, întrucât sunt solicitate documente în plus, ceea ce înseamnă operațiuni suplimentare de încărcare a acestora. Nu în ultimul rând, depunerea electronică după principiul primul venit-primul servit a dus la “căderea” soft-urilor și în unele cazuri anularea întregii sesiuni de depunere.

Așadar vor fi antreprenori premiați și alții, întârziații, ignorați.

Care ar fi însă avantajele acestei proceduri? În afară de faptul că evaluarea este mai rapidă comparativ cu programele unde se realizează o ierarhizare a proiectelor în funcție de punctaj, nu prea se văd alte avantaje marcante.

Viteza în detrimentul calității

În schimb, dezavantajele sunt simțite pe pielea celor care nu reușesc să își depună la timp dosarele. Specialiștii spun că foarte important ar fi ca sistemul online să fie perfecționat deoarece, un mecanism bine pus la punct, va evita posibilitatea fraudei și a blocării pe motiv de supraîncărcare. Dacă bugetul alocat finanțărilor se va ajusta, nu ar mai fi  încurajată viteza în detrimentul calității.

Programele însă, merg mai departe, iar MADR arată că scopul celor trei programe vizează stimularea investiţiilor cu capital românesc şi susţine producătorii autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate.

Cele trei programe de sprijin lansate se adresează locuitorilor din zona montană pentru înființarea de:

 • centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană
 • centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană
 • stâne montane
 1. Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane

Bugetul alocat pentru anul 2022 este de 34.640.000 lei.

Beneficiari ai Programului de investiţii pot fi:

 1. a)     persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
  b)     grupuri de producători;
  c)     cooperative agricole;
  d)     persoane juridice;
  e)     persoane juridice care desfășoară activități în agricultură și/sau industria alimentară.

Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

 1. a) să fie crescători de animale;
  b) să își desfășoare activitatea în zona montană;
  c) să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investițiile prevăzute în Legea nr. 332/2018 cu modificările ulterioare, de  aprobarea Programului de investiții;
  d) să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile.
 2. Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană

Bugetul alocat schemei este de 92.000.000 lei.

Beneficiari ai Programelor de investiţii pot fi:

 1. a) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;
  b) grupuri de producători;
  c) cooperative agricole;
  d) persoane juridice;
  e) persoane juridice care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară.

Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

 1. a) să fie producători de lapte din zona montană, precum și producători agricoli din zona montană, conform Legii nr. 296/2018 cu modificările ulterioare, de aprobare a Programului de investiții;
  b) să își desfășoare activitatea în zona montană;
  c) să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investiții prevăzute în Legea de aprobare a Programului de investiții;
  d) să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile.
 2. Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană

Bugetul alocat schemei este de 93.000.000 lei.

Beneficiari ai Programelor de investiţii pot fi:

 1. a) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
  b) grupuri de producători;
  c) cooperative agricole;
  d) persoane juridice;
  e) persoane juridice care desfășoară activități în agricultură și/sau industrie alimentară.

Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

 1. a) să își desfășoare activitatea în zona montană;
  b) să acceseze o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a Programului, investițiile prevăzute în Legea de aprobare a Programului de investiții;
  c) să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014-2020, inclusiv pe perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună, pentru aceleași cheltuieli eligibile.
Potrivit Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, suma alocată programelor este de aproximativ 220 de milioane de lei din bugetul naţional. Valoarea proiectelor diferă în funcţie de tipul de investiţie care se realizează.

Cele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul anului 2022, iar plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023.

Proiectele se depun accesând site-ul www.azm.gov.ro, iar ghidurile solicitanților se găsesc aici: https://azm.gov.ro/ghidurile-solicitantilor/.

Sesiunea de depunere se va închide în data de 21.11.2022, ora 23:59.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole