26 ianuarie 2022 - 13:59

MADR: Lipsa forței de muncă din sectorul agricol își poate găsi o rezolvare în tehnologiile digitale

La nivelul conducerii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) există convingerea că lipsa forței de muncă din sectorul agricol își poate găsi o rezolvare în tehnologiile digitale. Trebuie avut în vedere, însă, ca astfel de soluții să răspundă în egală măsură nevoilor fermierilor mari și mici, a declarat secretarul de stat George Cățean în cadrul workshopului intitulat „Agricultură durabilă. Integrarea inovațiilor digitale în practicile agricole”, organizat pe 27 iulie 2021 de OGOR, cu participarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Ministerului Cercetării și Inovării și Digitalizării.

În deschiderea seminarului, secretarul de stat George Cățean a apreciat oportunitatea organizării unui astfel de eveniment care dă ocazia autorităților publice, mediului academic, precum și actorilor din mediul privat să interacționeze și să se așeze la aceeași masă pentru a face schimb de idei, pentru a cunoaște nevoi, dar și pentru a găsi împreună soluții la problemele actuale ale agiculturii. 

În cadrul workshopului s-a subliniat faptul că agricultura durabilă trebuie să respecte trei calități: să fie economic viabilă și eficientă, să fie integrată din punct de vedere social și să fie protectoare cu mediul înconjurător.

Participanții au explicat în cadrul seminarului că cercetarea, inovarea și curajul de a adopta tehnologiile digitale vor aduce eficiență și precizie ducând astfel agricultura spre atingerea principiilor durabile. 

„Avem nevoie de alimente sigure, de producții prietenoase cu mediul, mai ales că agenda europeană ne aduce din 2030 niște sarcini precise și va fi nevoie să producem mai mult cu resurse mai puține. Digitalizarea poarte fi motorul de care mediul rural are nevoie pentru a deveni tot mai atractiv, mai ales din punct de vedere al calității vieții. Anul 2020 a fost un start pentru a vedea ce înseamnă să găsim soluții pentru digitalizare. Statisticile spun ca 80% din telefoanele care sunt folosite în România sunt smartphone-uri. Iată că tehnologia face parte din viața noastră. Agricultura durabilă este un element de necesitate”, a afirmat George Cățean. 

În egală măsură, secretarul de stat a subliniat că lipsa forței de muncă din sectorul agricol își poate găsi o rezolvare în tehnologiile digitale. Având în vedere că noile tehnologii răspund sectorului agricol îndeosebi pentru fermierii mari, George Cățean consideră că este important să fie găsit un echilibru astfel încât și fermierii mici să poată beneficia de aceste soluții. 

La finalul workshopului, participanții au concluzionat că este necesară o cooperare între mediul academic, companiile private și antreprenori din domeniul IT și automatizare digitală a proceselor, în scopul pregătirii noilor promoții de absolvenți din domeniul agriculturii, care să fie familiarizați cu tehnologiile digitale.