20 ianuarie 2022 - 04:52

MADR MARESTE UNA DINTRE SUBVENTIILE ACORDATE CRESCATORILOR DE ANIMALE

Subvenția primită prin intermediul programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii urmează să se mărească datorită unui proiect legislativ conceput de către Ministerul Agriculturii. În acest sens, se preconizează o cantitate colectată anual de la un efectiv de 14 milioane de capete de aproximativ 36.000 de tone de lână, crescătorii putând să beneficieze de 2 lei pe kilogramul de lână vândută.

„Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în țara noastră trebuie să asigure, atât creșterea numerică a efectivelor de ovine, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestor produse obținute de la acestea. Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește menținerea activității de creștere a ovinelor, stabilizarea veniturilor și evitarea depopulării satelor”, se menționează în document.

De asemenea, inițiatorii proiectului sunt de părere că prin valorificarea lânii la un preț accesibil, producțiile obținute în cadrtul sectorului de creștere al oilor o să cunoască o diversificare prin intermediul aceastei scheme de minimis.

„În contextul actual, la noi în țara lâna este tratată ca un produs secundar, fără căutare din cauza dispariției industriei de profil prelucrătoare, drept pentru care de foarte multe ori este aruncată sau arsă. În Romania există câteva centre de colectare a lânii, insuficiente pentru disponibilul de lână existent, cele mai importante exportând acest produs către alte țări unde este căutat (Turcia, etc.)”, se precizează în proiect.