MADR ignoră producătorii români. Legea nu pune "botniță" dar produce multă ceață

Legea 28, care mai mult incurca decat sa lamureasca si sa ajute producatorul roman sa-si gaseasca locul firesc pe rafturile marilor lanturi de magazine, in conditii corecte, reciproc avantajoase, a creat multe controverse, mergand pana la catalogarea in presa ca fiind „botnita” pusa pe gura celor „mici”.

In replica la etichetarea sus-pomenita si ca ecou la multele apeluri anterioare, Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic vine cu urmatorul comentariu:

Chiar ,,botniță” nu ne-au pus, mai facem gălăgie pe ici pe colo, dar măsuri de corectare n-a luat nimeni, în speță, onor Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care promitea transpunerea în directiva 633 a unor prevederi menite să echilibreze lucrurile. Nu maine, nu săptămâna viitoare, nici la anul nu e momentul potrivit pentru asta, ci ACUM! Înțelegeți? ACUM!!!
Comercianţii au de-acum libertatea de a factura şi încasa de la furnizor tot felul de taxe şi servicii.
Un singur colaborator a facut deja acest lucru. Cine? Cine a avut ,,curaj” așa cum chiar dânșii spun. Vor mai fi si alții, cu siguranță, căci precedentul s-a creat.
Termenul de plată pentru produsele alimentare proaspete nu putea fi mai mare de 7 zile calendaristice. Noua lege permite comercianţilor plata la 15 zile, de parcă producătorii sunt instituţii de finanţare/creditare cu dobândă zero . Mai mult decât atât… legumele sunt vândute la cel mult 2-3 zile de la livrare. Dânșii isi încasează banii. De ce sa nu ni-i încasam si noi? Oare în ferme nu tot oameni lucrează, nu e nevoie de combustibil, nu se plătesc salarii?
Nici până acum unii retaileri nu au plătit în termenul de 7 zile, culmea, sunt tot aceia care acum au avut ,,curaj”
Acesta le e nivelul unora dintre colaboratorii noștri, într-o perioadă în care producătorul român urlă ca nu-si poate vinde marfa, că si cea care o vinde o dă pe bani mărunți, dânșii isi dau seama ce oportunitate mare au sa umple tirurile din Turcia, sa ciupeasca de ici, de colo cu taxe nedrepte si să țină banii în ,,jeb” sau investiți în propriul beneficiu.
Stiti ce sentiment ne provoacă anunțurile fandosite de la TV, ca nu stiu care si-a mai deschis 3-4 magazine, cand stii ca banul producătorului e acolo si nu-l întreabă nimeni dacă are de unde-i plăti oamenii? Mai bine lasă!
In tot acest răstimp, de când s-a făcut anunțul si pana la semnarea anexelor, au fost si presiuni, când verbale, când resimțite la platforme. Asta ca să stăm cuminți, să nu deranjăm cumva, noi furnicutele astea nesemnificative, pe care la o adică, le calci fără regret, că maine, altele se gasesc!
Viață lungă le dorim celor ce s-au grăbit să ne nedreptateasca și sa le meargă treaba, după bunele lor intenții! Noi de foame nu murim, ca nu ne dau ei de mâncare!”

In mod ironic, Lantulalimentar.ro spune ca e buna legea ( Ei precizează că noua lege 28/2020 este favorabilă producătorilor români reuniți în cooperative agricole și în asociații de grupuri de producători, structuri asociative agreate de marii retaileri pentru a avea siguranța cantității și calității mărfurilor primite.)

Consumatorii insa, constata un lucru, rafturile cu produse agricole romanesti (legume, verdeturi, fructe) din marile magazine sunt de cele mai multe ori goale sau cu putine produse, majoritatea de slaba calitate. Poate ca ar fi nevoie de o solidaritate sporita a noastra, a beneficiarilor, cu producatorii autohtoni. Nu e vorba numai de ce-si doresc ei sa rezolve, ci si de ce avem noi nevoie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole