Ministerul Agriculturii, contraatac la protestul legumicultorilor

Legumicultorii se pregătesc de protest, anunțat pentru joi, 12 august, ora 10.00, în Piața Victoriei.

Printre nemulțumirile fermierilor se numără „prețurile derizorii de achiziție la legume, creșterea prețurilor la inputuri (semințe, combustibil, energie electrică etc), lipsa unor politici publice în sectorul horticol în ceea ce privește comercializarea produselor autohtone, lipsa măsurilor de sprijin pentru producători agricoli, ținând cont că venim după un an în care comercializarea ca urmare a constrângerilor suferite în urma pandemiei COVID 19, cât și faptul că la orizont se preconfigurează continuarea măsurilor restrictive impuse de pandemie”, toate acestea ducând la decapitalizarea producătorilor agricoli, „deși cei care sunt în lanțul de comercializare en-gros dar și cu amănuntul înregistrează profituri substanțiale”, după cum se arată în apelul la protest al Uniunii Salvăm Țăranul Român.

În replică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MDAR) se apără cu un comunicat prin care vrea să aprindă reflectoarele asupra formelor de sprijin pe care instituția le-a acordat legumicultorilor. Întâmplător sau nu, în comunicatul MDAR, județele care apar în top 5 în privința subvențiilor sunt tocmai acelea de unde se așteaptă cei mai mulți participanți la protest. Pe undeva este și de înțeles, din moment ce aici se află și cele mai mari bazine legumicole ale țării.

„În ceea ce privește Programul de susținere a producției de legume în spații protejate, aprobat prin HG nr. 651/2021, din suma alocată de 30,76 mil. euro, peste 9 milioane de euro vor fi încasați de cei 4.514 cultivatori din județul Olt. Astfel, 29,3 % din suma alocată programului va fi accesată de județul Olt, urmat de județele Galați – 20,5 %, Dolj – 9,7 %, Giurgiu – 6,6 %, Buzău – 4,3 %”, se arată în comunicatul MADR.

Cele 5 județe însumează 10.824 cultivatori, reprezentând 75,8 % din totalul producătorilor (14.271), finanțarea pentru aceste județe ridicându-se la 21,65 de milioane de euro, adică 70,3 % din suma alocată programului.

În ceea ce privește Programul de susținere a producției de usturoi, aprobat prin HG 108/2019, cu modificările și completările ulterioare, oficialii MADR arată că, din 1.016 cultivatori înscriși în program, 549 de cultivatori (53,8 %) sunt din județele Buzău, Olt, Teleorman, Botoșani și Giurgiu. Suprafața totală cultivată este de 680,4 ha, însumând aproximativ 59% din total.

Din suma de 3,08 milioane euro, alocată programului, 1,82 milioane euro va reveni legumicultorilor din cele 5 județe menționate mai sus, reprezentând circa 59% din total.

Comunicatul MADR mai menționează că, în privința sprijinului cuplat în sectorul legumicol, pentru măsura „Tomate cultivate în câmp pentru industrializare”, din 135 de beneficiari, 100 sunt din județele Galați, Olt, Ialomița, Teleorman și Dolj, reprezentând 74% din totalul acestora. Suprafața plătită a fost de 308,87 ha, însumând 44,5% din totalul suprafeței eligibile pentru această măsură. Suma plătită legumicultorilor din cele 5 județe a fost de 0,60 milioane euro, reprezentând 44,32% din plafonul alocat măsurii.

Pentru măsura „Castraveți cultivați în câmp pentru industrializare” au aplicat doar 4 cultivatori din județele Ialomița și Dolj. Suma totală plătită pentru această măsură a fost de 0,05 milioane euro, pentru o suprafață de 15,6 ha.

De asemenea, pentru măsura „Legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, vinete, ardei, varză)”, din numărul total de 6.487 beneficiari, 5.255 sunt din județele Olt, Galați, Dolj, Buzău și Arad, reprezentând 81%. Suma plătită legumicultorilor a fost de 6,40 milioane euro, reprezentând 75 % din plafonul alocat măsuri

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se mai apără în comunicat subliniind faptul că au fost organizate frecvent întâlniri între asociațiile de legumicultori și retaileri privind condițiile de desfacere.

„De asemenea, facem precizarea că de piața neagră, de fraude și etichetare incorectă se ocupă alte instituții ale statului român cu atribuții specifice, cu care suntem dispuși să colaborăm pentru eradicarea acestui fenomen. Apreciem demersurile media și încurajăm o campanie susținută în acest sens. Totodată, asigurăm publicul larg că preocuparea constantă a MADR este de a promova consumul de produse românești, fiind deschiși la propunerile venite din partea actorilor implicați în acest proces pentru a sprijini sectorul legumicol, astfel încât fermierii să poată desface pe piață producția obținută în condiții cât mai avantajoase”, se mai spune în comunicatul prin care MADR încearcă să se poziționeze într-o lumină favorabilă în contextul protestului legumicultorilor programat pentru joi.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole